Posledice požara. Foto: Radio Slovenija/Matija Mastnak
Posledice požara. Foto: Radio Slovenija/Matija Mastnak

Vzrok požara še ni znan.

Okoli polnoči so glasni poki in gost dim, ki se je valil iz garaž, prestrašili številne stanovalce blokovskega naselja na Stantetovi ulici v Velenju.

Eden izmed stanovalcev, ko je opazil, da gori tudi njegov avto, je nemudoma začel gasiti. A njegov trud je bil zaman.

Ogenj je popolnoma uničil šest avtomobilov.

Večjo škodo so s hitrim posredovanjem preprečili gasilci. Vodja intervencije Dejan Hrovat je dejal: "Ko smo prišli, je bil ogenj v polnem razmahu. Najprej smo morali odpreti železna vrata garaže, kjer so goreli trije avtomobili. Ko smo ta požar omejili, pa smo začeli gasiti še v sosednji garaži. Tudi tam so zagoreli trije avtomobili."

Zaradi gostega dima, ki se je valil predvsem po hodnikih bližnjih blokov, so skupaj s policisti za več ur evakuirali približno 30 stanovalcev, številni so iz blokov zbežali še pred tem.

V zdravstveni dom Velenje niso sprejeli nobenega človeka. Dva sta se sicer malo nadihala dima in bila lažje poškodovana.

Zakaj je zagorelo in kolikšna je škoda, se še ne ve. Policijska preiskava še poteka.

Požar je pogasilo 24 gasilcev, so sporočili iz Velenja. Foto: Mestna občina Velenje
Požar je pogasilo 24 gasilcev, so sporočili iz Velenja. Foto: Mestna občina Velenje

Opis intervencije

V Mestni občini Velenje pa so se se odzvali na informacijo, ki je zakrožila na družbenih omrežjih, da so bili hidranti prazni. "Hidranti delujejo, ko se nanj priključi gasilska cev. V primeru, če želi hidrant odpreti fizična oseba, in to brez ustreznega priključka, se hidrant ne aktivira. Gre za t. i. suhe hidrante. Hidrantno omrežje je delovalo brezhibno," so zapisali.

Zaradi požara v garaži na naslovu Stantetova ulica 11–13 so bili najprej aktivirani gasilci PGD Velenje. Ob njihovem prihodu na lokacijo se je požar razširil že na tri vozila. Pri gašenju je bilo aktiviranih 15 gasilcev PGD-ja Velenje in devet gasilcev PGD-ja Šalek. Gasilci PGD-ja Velenje so v garažah odstranili vrata za lažji dostop, soočali pa so se tudi z veliko količino dima.

Ogenj se je razširil še na garaže na Stantetovi ulici 10–12. Tja so napotili tudi cisterno in aktivirali PGD Šalek. Ti so z dostopom z druge ulice prišli na lokacijo in začeli gašenje. Po omejitvi požara so za dokončno pogasitev nanesli tudi peno. Evakuacijo stanovalcev so izvedli policisti, veliko stanovalcev pa je do njihovega prihoda že samih zapustilo stanovanja, zaključujejo na občini.

Požar v velenjski garaži