Železniška nesreča v Zidanem Mostu

Policijska uprava Celje navaja, da so bili nekaj čez pol drugo uro obveščeni, da se je na železniški postaji v Zidanem Mostu, v smeri proti Celju, prevrnil vagon pri izrednem prevozu večjega tovora. Kot so pojasnili na Slovenskih železnicah, je prevoz izrednega tovora izvajal zunanji izvajalec.

Vzrok nesreče še ni potrjen.

Celjski policisti so še navedli, da se je v nesreči huje poškodoval češki državljan, ki je bil v posebni kabini za vagonom, ki se je prevrnil. Ko se je namreč vagon prevrnil, je kabino odtrgalo in jo odneslo na nabrežje reke Save.

Po poročanju uprave za zaščito in reševanje so ga gasilci rešili z vrvno tehniko z brežine in nato pregledali vagon za posebne namene, ker ima dva rezervoarja za pogonsko gorivo in akumulatorja. Gasilci so tudi preventivno pregledali vodno površino reke Save do Radeč zaradi morebitnega razliva naftnih derivatov.

Kot je za STA pojasnil vodja intervencije s celjske poklicne gasilske enote Klemen Jeranko, je kabina posebnega vagona padla v Savo, a v njej ni bilo večjih količin goriv. "Šlo je za nekaj malega hidravličnih tekočin, ki ostanejo v ceveh, približno 10 litrov, kar smo zajezili in preprečili, da bi se kakšni madeži nadalje razlili," je dejal.

Na tirih so medtem iz vagona prečrpali približno 500 litrov goriva, ki je po nesreči ves čas rahlo iztekalo. "Da bi to preprečili, smo se ga odločili prečrpati, sanirati in odpeljati," je pojasnil.

Okoli kabine so medtem gasilci napeljali lovilna črevesa in pivnike, da bi ob morebitnem najmanjšem iztekanju zajezili tudi to. Kabina je zdaj po Jerankovih besedah zavarovana, sanacija pa je na strani izvajalcev prevoza.

Novinarka TV Slovenija Barbara Štor pa je poročala, da je šlo za približno tristo ton težek tovor, ki ga je prevažal zunanji izvajalec, domnevno proti Avstriji.

Poškodovanca so z reševalnim vozilom odpeljali v celjsko bolnišnico, kjer je ostal na zdravljenju, ni pa v smrtni nevarnosti.

Zamude v prometu

Železniški promet skozi postajo Zidani Most je bil tri ure po dogodku povsem onemogočen, od zgodnjih jutranjih ur pa poteka po enem tiru, zaradi česar se pojavljajo zamude. Promet bo znova normalno stekel, ko bodo policisti ogled končali in bodo lahko vlak odstranili, je dodala Štor.

Materialna škoda bo zelo visoka.

Nesreča tovornega vlaka