Odvržen je bil balon s črno barvo. Foto: MMC RTV Slovenija/Gregor Valenčič
Odvržen je bil balon s črno barvo. Foto: MMC RTV Slovenija/Gregor Valenčič

Kot so za MMC pojasnili v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja, so poškodbo na freski, ki je nastala v petek nekaj po začetku policijske ure, opazili šele v nedeljo zvečer, policija pa je na kraj potem prišla v ponedeljek zjutraj.

Policisti zdaj preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja poškodovanja ali uničenja stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote. Poškodovana freska je namreč kulturni spomenik, so v današnjem sporočilu za javnost navedli na Policijski upravi Ljubljana. O vseh ugotovljenih dejstvih bo policija obveščala pristojno državno tožilstvo.

Za kaznivo dejanje poškodovanja ali uničenja stvari, ki so posebnega kulturnega pomena, kazenski zakonik predvideva kazen do petih let zapora, če je poškodovana ali uničena stvar kulturni spomenik, pa celo do osmih let zapora.

V Slovenski škofovski konferenci (SŠK) so pojasnili, da gre za fresko, ki jo je v prvi polovici 18. stoletja naredil Julij Quaglio, leta 1872 pa restavriral Janez Wolf. Poškodovanje freske ocenjujejo kot izraz kristjanofobije in vandalizma. Pri tem odločno zavračajo vse oblike nestrpnosti in onečaščanja cerkva ter pozivajo pristojne državne ustanove, da raziščejo okoliščine ter ustrezno ukrepajo.

Opozorili so na letno poročilo Katoliške cerkve v Sloveniji za lansko leto, v katerem so evidentirali 11 izrazov nestrpnosti do Katoliške cerkve. Med drugim so opozorili na vandalizem, ko so neznanci novembra popisali fasado cerkve v Trnovem v Ljubljani, decembra pa tudi fasado stolne cerkve v Ljubljani, ter na nestrpne izjave nekaterih politikov. Navedli so tudi, da se je lani v sakralnih prostorih zgodilo 62 napadov, ropov in tatvin zoper slovenske duhovnike, redovnice in vernike.

Vandali so poškodovali fresko na fasadi ljubljanske stolnice sv. Nikolaja. Foto: MMC RTV Slovenija/Gregor Valenčič
Vandali so poškodovali fresko na fasadi ljubljanske stolnice sv. Nikolaja. Foto: MMC RTV Slovenija/Gregor Valenčič