Okrajno sodišče je Stanka Omerzuja lani obsodilo na pol leta pogojnega zapora z dvoletno preizkusno dobo. Foto: BoBo
Okrajno sodišče je Stanka Omerzuja lani obsodilo na pol leta pogojnega zapora z dvoletno preizkusno dobo. Foto: BoBo

Mariborski višji sodniki so pritrdili okrajni sodnici Karmen Krajnc, da je predsednik mariborskega delovnega sodišča Stanko Omerzu kriv, ker je zalezoval svojo nekdanjo ljubimko ter jo s tem prestrašil. Oškodovanki se po pisanju časnikov Dnevnik in Večer dve leti ne sme približati na manj kot sto metrov, če jo bo klical, ji pisal ali kako drugače poskušal z njo navezati stik, bo moral v zapor za pet mesecev.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Sodni svet je sicer že marca odločil, da mora Omerzu zaradi nepravilnosti in nezakonitosti pri opravljanju funkcije predsednika delovnega sodišča po skoraj treh desetletjih septembra zapustiti svoj položaj. Kot pišeta časnika, so člani sodnega sveta podvomili o njegovi nepristranskosti pri zaposlitvi strojepiske.

Pred upokojitvijo še obračun z direktorico sodišča?

Omerzu se namerava septembra upokojiti, še pred tem pa je naročil objavo razpisa za delovno mesto direktorja sodišča. Po navedbah Dnevnika in Večera naj bi se za to odločil le zato, da bi se maščeval sedanji direktorici Darji Žavcer Roetlisberger, ki ji mandat poteče 15. decembra. Žavcer Roetlisberger je namreč na sojenju nastopila kot priča in predložila pisne dokaze o tem, da je bil Omerzu tisti, ki je naročil razpis in izbral strojepisko, kar je sodnik dotlej ves čas zanikal.

Izbrana strojepiska je hči nekdanje najtesnejše prijateljice oškodovanke, ki je slednjo po prijavi Omerzuja policiji poskušala prepričati, da odstopi od pregona.

Ker se predsedniku vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču ne zdi primerno, da Omerzu tik pred upokojitvijo razpisuje delovno mesto direktorja sodišča, je svoje mnenje o tem pred nekaj dnevi Omerzuju izrazil pisno in mu predlagal, naj razpis prekliče, še pišeta časnika.

Omerzu pravnomočno obsojen