Stožice. Foto: BoBo
Stožice. Foto: BoBo

Samo štiri dni pozneje, v torek, pa so vložili še obtožnico v zadevi Gramozna jama.

V zadevi utaje davka Electa nepremičnine, utaje davka fiktivne pogodbe in delnice Mercatorja je bila pred slabim tednom vložena obtožnica zoper tri fizične in eno pravno osebo.

Posel prodaje delnic Mercatorja sega v leto 2006, Jankovića pa sumijo, da se je z vrsto zapletenih poslovnih transakcij izognil plačilu davka. 47 tisoč delnic je uradno prodala Electa Inženiring, ki je bila takrat že dve leti v lasti podjetja županovih sinov Damijana in Jureta Jankovića. Preiskovalci so prepričani, da je podjetje nadzoroval župan in da je bil tako on dejanski lastnik delnic, ki so bile pri Electi parkirane le za čas do prodaje.

Ljubljanski župan Zoran Janković je o povezavah s podjetjem svojih sinov za RTV Slovenija pred dobrim mesecem dejal, da od prodaje leta 2004 s podjetjem Electa Holding nima ničesar. Ovadba je bila sicer podana pred petimi leti, sodna preiskava pa se je končala že pred enim letom.

V Tarči nocoj o tem, kaj so skoraj deset let v primerih, povezanih z županom Jankovićem, počeli na policiji, tožilstvu, sodiščih, finančni upravi in uradu za preprečevanje pranja denarja. Vabljeni k ogledu ob 20. uri na prvem sporedu.

Zadeva Gramozna jama pa sega v leto 2009. Zoran Janković naj bi v tem primeru zlorabil svoj položaj in družbi Grep, ki je gradila Stožice, pridobil za 1,4 milijona evrov premoženjske koristi, obenem pa naj bi z lažnimi dokumenti Grepu omogočili pridobitev 5,5 milijona evrov posojila v Banki Koper. Obtožnica je bila vložena zoper pet fizičnih in eno pravno osebo, med soobtoženimi pa naj bi bili podžupanja Jadranka Dakić ter Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz Grepa.

Še zanimivost. V uredništvo Tarče smo dobili izvod knjige Stožice – prvih 25 let. Izšla je leta 2013, uredniški odbor sestavljajo člani Jankovićevega kabineta in Uroš Ogrin, založnik pa je podjetje Grep. Denar za razkošno knjigo se je našel, podizvajalci ga še čakajo.

Tarča