Kristijan Kamenik. Foto: Televizija Slovenija
Kristijan Kamenik. Foto: Televizija Slovenija

Pred sodnim senatom zaslišani sorodniki novih okoliščin umorov zaradi časovne oddaljenosti niso mogli navesti, dejali so le, da se je Štefan Poharc naokoli rad hvalil s premoženjem.

Prav tako je bil zaslišan najboljši prijatelj Poharca, s katerim pa sta bila v zadnjem času pred umorom sprta. Povedal je, da Kamenika ne pozna, a če bi policija že leta 1997 strokovno opravila svoje delo, bi po njegovi oceni okoliščine umora lahko razrešili že takrat.
Potrdil je, da je Poharc dejansko imel večjo vsoto denarja, ki pa ga ni hranil doma, temveč tudi v eni izmed avstrijskih bank.

Dve priči že umrli, tretja ima demenco

Dve priči, ki bi tudi morali biti zaslišani, sta že umrli, tretja pa ima demenco, zato bo sodni senat v nadaljevanju zgolj prebral njihove izjave.

Policija je novembra lani vložila novo kazensko ovadbo za štiri kazniva dejanja umora v Tekačevem leta 1997. Poleg Kamenika je zdaj hrvaški državljan osumljen, da je v hudodelski združbi povzročil smrt štirih ljudi. Ovadbo so vložili na Okrožno državno tožilstvo v Celju, ki je tudi usmerjalo predkazenski postopek.

Po poročanju medijev naj bi šlo za 56-letnega hrvaškega državljana Mladena Fabijanića, ki naj bi ga izdale biološke sledi na kraju zločina.

Kamenik zanika krivdo

Kameniku, ki je tudi novembra lani na tretjem, ponovljenem sojenju zavrnil krivdo za očitano kaznivo dejanje, so prvič sodili leta 1997, ker naj bi marca 1997 v Tekačevem ustrelil 73-letnega Poharca, njegovo 75-letno ženo Frančiško ter njuni podnajemnici, 36-letno Heleno Krušlin in njeno 17-letno hčer Viktorijo.

Decembra leta 1999 je bil Kamenik za štirikratni umor obsojen na 20-letno zaporno kazen. Sodba je bila razveljavljena. Na ponovljenem sojenju je bil oproščen. Leta 2007 bi se moralo začeti še tretje sojenje, kar pa se ni zgodilo, saj je vmes zaradi preprodaje mamil pristal v zaporu v tujini.

Nadaljevanje sojenja Kristijanu Kameniku