Ovadeni so delali v obalni poslovalnici gospodarske družbe, ki se ukvarja s spletno prodajo.

Rast cen v letu 2019 je bila po podatkih Sursa 1,9 odstotna. Foto: BoBo
Rast cen v letu 2019 je bila po podatkih Sursa 1,9 odstotna. Foto: BoBo

Predkazenski postopek, ki ga je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Kopru, so kriminalisti začeli na podlagi prijave oškodovane družbe, ki je z notranjo kontrolo zaznala nepravilnosti zaposlenih in to naznanila policiji, so pojasnili na Policijski upravi Koper.

V preiskavi so kriminalisti ugotovili, da so ovadeni pod svojimi imeni, lažnimi imeni ali v imenu tretjih oseb od maja 2018 do julija 2020 v spletni trgovini oškodovane družbe oddajali naročila za različne artikle za osebni prevzem v obalni poslovalnici družbe, kjer so bili zaposleni.

Osumljenci naročenih artiklov po prispetju v poslovalnico namenoma niso prevzeli, temveč so naročila preklicali z nedovoljenim vnašanjem podatkov v informacijski sistem družbe. Artiklov nato niso vrnili v centralno skladišče družbe, pač pa so jih brez soglasja nadrejenih prenesli na zalogo poslovalnice. Ob tem so artiklom, prav tako brez soglasja nadrejenih, neupravičeno dali popuste v višini od 50 do 99,97 odstotka.

V obravnavanem obdobju so tako znižali cene približno 1500 artiklom in jih prodali skupno le za dobrih 5000 evrov, čeprav so redne cene teh artiklov znašale skupaj skoraj 230.000 evrov. S tem so oškodovali gospodarsko družbo, za katero so opravljali storitve.

Za kaznivo dejanje goljufije je zagrožena kazen zapora do treh let, za kaznivo dejanje izneverjenja pa kazen zapora do treh let, so spomnili na policiji.