Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Z izrekom sodbe se je na novogoriškem okrožnem sodišču končalo sojenje švedskemu državljanu Alexandru Breclju za poskus uboja francoskega turista sredi Ajdovščine septembra lani.

Sodnica Andrejka Luznik mu je za povzročitev lahke telesne poškodbe dosodila leto in štiri mesece zapora, za velike tatvine prav tako leto in štiri mesece zapora, za poškodovanje tuje lastnine pa mesec dni zapora. Luznikova je določila skupno kazen dve leti in šest mesecev zapora, v katero se šteje tudi čas, ki ga je obtoženec preživel v priporu.

Mlajši moški z nožem pred hotelom napadel francoskega turista

Sodnica ga je oprostila plačila postopka in nagrade zagovornika, za poplačilo upnikov pa razdelila denar, ki so ga Breclju zasegli ob aretaciji in je izviral iz tatvin. Zavrnila pa je premoženjskopravni zahtevek oškodovanega Francoza in ga napotila na zasebno tožbo.

Tožilka Damjana Bandelj je ob koncu napovedala pritožbo, saj ni zadovoljna niti z dolžino kazni niti s klasifikacijo kaznivega dejanja. Za Breclja je zahtevala dveletno zdravljenje na zaprtem oddelku psihiatrične ustanove, saj po njenem mnenju ne sodi v zapor.

Zagovornica obtoženega Lidija Košutnik Paglavec pa je bila s sodbo zadovoljna.

Napadel brez razloga

Napad se je zgodil 18. septembra lani, ko je pred hotelom v Ajdovščini 19-letni mladenič z nožem poškodoval 64-letnega državljana Francije, nato pa pobegnil. Medtem ko je Francoz iz avtomobila začel jemati prtljago, se mu je približal mladenič, nanj zakričal oz. ga nagovoril v angleškem jeziku ter ga brez razloga napadel z nožem. Pri tem ga je porezal po vratu. Vpitje njegove partnerice je slišal eden od zaposlenih v hotelu in stekel do poškodovanega. Takrat je napadalec pobegnil, so dogajanje lani povzeli policisti.

Dan kasneje so prijeli 19-letnika, rojenega in živečega na Švedskem, ki pa je zadnje mesece pred napadom neprijavljen živel pri sorodnikih v Ajdovščini.

Med preiskavo napada se je izkazalo, da je 19-letnik od 8. septembra do prijetja petkrat vlomil v gostinske lokale na območju Ajdovščine, od koder je odnesel predvsem gotovino, cigarete in alkoholno pijačo v vrednosti več tisoč evrov. Tako je povzročil med 5000 in 10.000 evrov materialne škode.