Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Celjska okrožna sodnica Ingrid Lešnik je dejala, da je Vinko Pohar kriv, da je poskusil Srečku Hladinu vzeti življenje na zahrbten način. Izrabil je namreč njegovo zaupanje in ga med spanjem z 9-centimetrskim nožem na preklop zabodel v levi del vratu, rana pa je segala vse do žrela. Ker je spal, Hladin takšnega napada ni pričakoval, je dejala sodnica.

Hladine od Poharja zaradi napada zahteva plačilo 20.000 evrov odškodnine, a ga je sodnica napotila na pravdni postopek. Tožilka Marjeta Kreča je v izjavi za medije povedala, da je zadovoljna s sodbo, čeprav se nagiba k pritožbi, vendar bo najprej prebrala obrazložitev izrečene kazni v sodbi. Sama namreč meni, da je šlo za poskus umora, za kar je zahtevala 13 let zapora, a sodnica ni našla subjektivnih elementov za to. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Pohar kaznivega dejanja ni priznal. Obtožnica pa mu očita, da je januarja lani v sobi doma upokojencev Prebold, v kateri sta sobivala, poskusil na zahrbten način umoriti Hladina, ki je takrat spal in se ni mogel braniti.

Kot je na eni od obravnav povedala tožilka, je Pohar dejansko le za centimeter zgrešil glavno žilo, v nasprotnem bi se oškodovanec lahko zadušil in izkrvavel. Ker pa se je v trenutku, ko ga je obdolženi zabodel, zbudil in Poharja spravil s sebe, mu dejanja ni uspelo dokončati, je takrat še dejala tožilka.