Sojenje se bo nadaljevalo predvidoma 27. junija. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Sojenje se bo nadaljevalo predvidoma 27. junija. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

Sodni senat je javnost izključil tudi iz dela branja obtožnice, saj je presodil, da so zadeve življenjsko preveč prepletene.

Na aprilskem naroku se 36-letna mati ni hotela izreči glede krivde, medtem ko njen 39-letni partner na marčnem naroku krivde ni priznal.

Predlog za izključitev javnosti v celoti z glavne obravnave je podal zagovornik obtožene Andrej Kac, ker je ocenil, da gre za občutljive podatke, z njihovim razkritjem pa bi stigmatizirali preostale mladoletne otroke obtoženke.

Tožilec Jošt Jeseničnik je nasprotoval izločitvi javnosti s celotne obravnave in predlagal selektivno izključitev. Zanj je namreč javno sojenje pravica, ki jo je treba izjemoma izključiti.

Zagovornik obtoženega Andrej Janežič je odločitev o izločitvi javnosti v celoti prepustil sodišču. Pooblaščenec 16-letnega oškodovanca Darko Zidanski pa je podprl mnenje tožilca glede izključitve javnosti.

Obtožnica materi umrlega otroka in partnerju očita štiri kazenska dejanja

Jeseničnik je danes spet prebral obtožnico, v kateri materi umrlega otroka in njenemu partnerju očita štiri kazniva dejanja, kar pomeni povzročitev smrti iz malomarnosti, zanemarjanje mladoletnih oseb, surovo ravnanje ter promet s prepovedanimi mamili, ki naj bi jih obtožena prodajala tako mladoletni osebi kot tudi osebam, ki so bile v procesu odvajanja.

Po besedah tožilca je bil otrok več ur v pregretem vozilu in ob tem privezan v otroškem sedežu. Posledično je otrok umrl, saj so mu prenehali delovati možgani in srce.

Po njegovih besedah je otrok živel v neprimernih razmerah, saj so bile v hiši prepovedana mamila, do katerih je imel dostop. Tožilec je dejal, da je otrok očitno mamila tudi deloma zaužil, saj so bile na dan njegove smrti v njegovi krvi najdene sledi metadona in še enega prepovedanega sintetična mamila. Dodal je tudi, da je otrok imel zanemarjeno zobovje in je bil ogrožen njegov zdravi razvoj.

Sojenje se bo nadaljevalo predvidoma 27. junija, ko naj bi zaslišali več različnih izvedencev.

Še ne dve leti star deček je 20. junija lani umrl zaradi dolgotrajne izpostavljenosti vročini. Neuradno naj bi bil otrok v vozilu najmanj dve uri. Kljub hitremu posredovanju mimoidočega, nudenju prve pomoči in pomoči prostovoljnih gasilcev iz Prebolda in Svetega Lovrenca ter aktiviranju helikopterja Slovenske vojske iz Maribora je otrok umrl na kraju dogodka.

V preteklosti je policija mamo in njenega partnerja že obravnavala. Enega od njiju so obravnavali zaradi več kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete ter tudi kaznivih dejanj z elementi nasilja. Drugega pa so obravnavali zaradi suma storitve premoženjskega kaznivega dejanja.

Obema osumljencema je celjska policija odvzela telesne tekočine zaradi preverjanja, ali sta bila med dogodkom pod vplivom prepovedanih mamil. Za povzročitev smrti iz malomarnosti je zagrožena zaporna kazen od pol leta do petih let, za zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje pa do treh let zapora.

Začetek sojenja materi umrlega otroka v pregretem avtomobilu