Obtoženi je po navedbah tožilstva materi in predstavnikom države grozil z nasiljem, pri njem so zasegli pištolo in naboje. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Obtoženi je po navedbah tožilstva materi in predstavnikom države grozil z nasiljem, pri njem so zasegli pištolo in naboje. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

Obtoženi je na sodišču povedal, da je otroka odpeljal iz Švice, ker sta tam trpela. Kje sta zdaj, še vedno noče razkriti. Čeprav je že od marca v priporu, pa ve, da je z njima vse v redu in da lepo napredujeta, poročajo Dnevnik, Večer in Slovenske novice. "Poslal sem ju v varno okolje. Z njima je vse v redu, vem, da sta nasmejana in zdrava. Imata učitelja in zdravnika. Hči zna štiri jezike, zna tudi že računati, sin pa itak obvlada več kot jaz," je na sojenju povedal oče, ki je od marca v priporu. Poleg odvzema mladoletnih je obtožen tudi, da je grozil s streljanjem in terorističnim napadom.

V Švici ugrabil otroka in ju pripeljal v Slovenijo – kje sta, ni znano

38-letnik je obtožen odvzema mladoletne osebe, zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja, preprečitve uradnega dejanja in maščevanja uradni osebi ter napada na uradno osebo. Ker se zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje ter neplačevanje preživnine nanašajo na sina iz prvega zakona, nad katerim naj bi se bil večkrat tudi fizično znesel, je sodnica Klavdija Bercieli odločila, da mu bodo o tem sodili na sodišču v Trbovljah, poroča Večer.

Obtoženi je od 8. marca v ljubljanskem priporu. Policisti so ga skupaj s pripadniki specialne enote 6. marca aretirali v Zagorju ob Savi, saj sodnemu izvršitelju ni izročil svojih otrok, ki bi morali v Švico, kjer je obtoženi nekaj časa živel z ženo in otrokoma. Aretaciji se je upiral in zmerjal policiste, nekaj dni prej pa je uslužbenki na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve napovedal teroristični napad, trdi tožilstvo. Grozil naj bi tudi uslužbenki Centra za socialno delo Zagorje in policistki. Kje sta otroka, še danes ni znano.

Mama otrok je na slovensko sodišče vložila tudi zahtevek na podlagi haaške konvencije za vrnitev mednarodno ugrabljenih otrok. Sodišče ji je ugodilo in izdalo odločbo.

Sojenje se bo nadaljevalo novembra.