Obtoženi bančniki krivdo zanikajo. Foto: BoBo
Obtoženi bančniki krivdo zanikajo. Foto: BoBo

Skupaj je v zadevi obtoženih 11 slovenskih in hrvaških državljanov. Štirje so se o krivdi izrekli danes, preostali pa se bodo v četrtek, ko se bo predobravnavni narok nadaljeval.

Med letoma 2006 in 2009 naj bi takrat druga največja slovenska banka manjšim hrvaškim podjetjem najprej posodila denar za nakup zemljišč, nato pa naj bi ta ista podjetja prek svoje hrvaške družbe Multuconsult prevzela. Na ta način je banka zemljišča preplačala, je prepričana državna tožilka Mojca Petan Žura: "Očita se jim, da so sodelovali pri financiranju nepremičnin, ki so bile dejansko 25 milijonov manj vredne."

Obtožnici so danes prisluhnili nekdanji predsednik uprave Nove KBM Matjaž Kovačič, nekdanja članica uprave Manja Skernišak in nekdanji direktor KBM Fineka in pozneje KBM Leasinga Igor Šujica. Vsi so se izrekli za nedolžne, Kovačič pa meni, da je obtožnica neutemeljena: "Naj bi pridobivali nekomu milijone in milijone, ne povejo pa ne tega, kako naj bi to počeli, ne zakaj in seveda tudi mi nismo imeli nič od tega."

Predobravnavnega naroka se je udeležil tudi nekdanji prvi mož KBM Leasinga Boris Cekov, ki je pred oktobra razpisanim predobravnavnim narokom z državnim tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde. Ker je sodišče sporazum zavrnilo, se je danes štelo, da obtoženi krivde ne priznava. Obrambe so zahtevale izločitev dokazov iz bančnih strežnikov, ker da so bili pridobljeni nezakonito. Odvetnik Blaž Kovačič Mlinar: "Obdolženim, ki so bili uporabniki teh strežnikov, teh računalnikov, ni bila dana možnost, da bi bili navzoči pri teh preiskavah."

Če bo sodišče ugodilo zahtevi obramb, se bo morala izločiti tudi sodnica Andreja Lukeš, ker se je s temi dokazi seznanila. Še pred tem se bodo o krivdi na jutrišnjem nadaljevanju predobravnavnega naroka izrekli preostali obtoženi v tej zadevi.

Začelo se je sojenje nekdanjim bančnikom NKBM-ja