Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na delu je več kot 50 gasilcev ljubljanske gasilske brigade in 13 prostovoljnih društev oziroma okoli 130 gasilcev. Kot so zapisali na upravi za zaščito in reševanje, gasilci z mehanizacijo prekopavajo kupe sekancev in ohlajajo okolico. Požar na okoli 400 kvadratnih metrih so gasilci že omejili in ga nadzorujejo.

"Po naših ocenah kup, kjer je izbruhnil požar, obsega 30.000 kubičnih metrov. V samem požaru pa je zajetih po grobi oceni 1200 kubičnih metrov materiala. Za zdaj gašenje še poteka,in predvidevamo, da bo gašenje potekalo še nekaj časa," je za TV Slovenija povedal Tine Juvan iz gasilske brigade Ljubljana in dodal, da gre pri izpustih za dim biomase, "kot pri nekakšnem kurjenju lesa".

Nihče ni bil poškodovan, nastalo pa je za več tisoč evrov škode. Vzrok požara še ni znan, raziskovati ga bodo začeli, ko bodo razmere za to primerne.

NIJZ je na Twitterju sporočila, da so "neposredno s terena izvedeli, da gori zgolj les in da v požaru ni vpletenih nevarnih snovi". Zaradi velike mase goriva pa pričakujejo, da bo gašenje trajalo še kar nekaj časa in bo zato danes v zraku dim.

Iz agencije za okolje pa so sporočili, da pričakujejo, da bo tlenje sekancev trajalo še dalj časa. Zato so pri osnovni šoli Zalog v Ljubljani postavili merilnik kakovosti zraka za spremljanje ravni delcev PM10 in PM2,5.

Požar na lesni deponiji v Ljubljani