Preiskava najbi po navedbah nekaterih medijev potekala tudi pri nekdanjem članu uprave SDH-ja Boštjanu Kolerju. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Preiskava najbi po navedbah nekaterih medijev potekala tudi pri nekdanjem članu uprave SDH-ja Boštjanu Kolerju. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kot so sporočili z Generalne policijske uprave, kriminalisti med drugim opravljajo štiri preiskave stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju ljubljanske policijske uprave, hkrati pa preiskovalci Finančne straže (Guardia di Finanza) ob prisotnosti preiskovalcev NPU-ja izvajajo štiri preiskave stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov v Italiji.

Kot so pojasnili, je bilo kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti storjeno na škodo gospodarske družbe v lasti Republike Slovenije. Kaznivega dejanja so osumljene tri fizične osebe, trenutno pa se preiskovalna dejanja nanašajo na tri fizične osebe in tri pravne osebe na območju Slovenije ter na eno fizično osebo in eno pravno osebo na območju Italije, so pojasnili.

Po neuradnih informacijah so preiskave povezane s prodajo družbe Meta Ingenium, ki je bila delna lastnica družbe Bia Separations. Foto: Bia Separations - Sartorius/Twitter
Po neuradnih informacijah so preiskave povezane s prodajo družbe Meta Ingenium, ki je bila delna lastnica družbe Bia Separations. Foto: Bia Separations - Sartorius/Twitter

"Velika protipravna premoženjska korist, ki je bila pridobljena s storitvijo navedenih kaznivih dejanj, znaša več kot 14 milijonov evrov, za isti znesek je oškodovano premoženje Republike Slovenije," so pojasnili policisti in dodali, da je osumljena fizična oseba z namenom, da bi gospodarski družbi iz Italije pridobila protipravno premoženjsko korist, zlorabila svoj položaj.

Kot pravijo, je fizična oseba "sklenila škodljivo pogodbo o prodaji poslovnega deleža v družbi tveganega kapitala za bistveno nižjo ceno od realne, pri tem pa je vedela in se zavedala, da je družba z območja Policijske uprave Nova Gorica, v kateri je imela družba tveganega kapitala lastniški delež, v postopku prodaje in da bo prodana po visoki vrednosti."

Dve fizični osebi sta kaznivo dejanje pomagali izvršiti, so še razložili policisti in dodali, da je za omenjeno kaznivo dejanje predpisana zaporna kazen od enega do osmih let.

Pri izvajanju hišnih preiskav in drugih preiskovalnih dejavnostih na območju Slovenije sodeluje skupno 23 preiskovalcev NPU-ja. Po poročanju TV Slovenija preiskave potekajo tudi v Ajdovščini in Italiji ter pri članu tedanje uprave SDH-ja Boštjanu Kolerju.

Preiskave zaradi sporne prodaje deleža v Meti Ingenium

Delež v družbi Meta Ingenium prodali le nekaj mesecev, preden je Bio Separations prevzelo nemško podjetje

Po informacijah RTV Slovenija so kriminalisti na sedežu SDH-ja v Ljubljani zasegli več dokumentacije, neuradno naj bi bila preiskava povezana s prodajo državnega deleža v družbi Meta Ingenium. Zgodba izvira iz julija 2020, ko je SDH 49-odstotni delež države v družbi Meta Ingenium, ki je imela v lasti 10,8-odstotni delež Bia Separations, prodal italijanski družbi Meta Venture, in sicer za 2,5 milijona evrov.

Družbo Bia Separations je nato na začetku novembra 2020 prevzelo nemško podjetje Sartorius. Prevzem je bil vreden 360 milijonov evrov, od tega so Nemci 240 milijonov evrov plačali v denarju, drugo pa z delnicami družbe Sartorius Stedim Biotech.

SDH je nato proti Meti Ventures in Meti Ingenium vložil tožbo za ugotovitev neveljavnosti pogodbe o prodaji državnega deleža v Meti Ingenium in predlog za zavarovanje svojih s tem povezanih terjatev z začasno odredbo. Okrožno sodišče v Ljubljani je z začasno odredbo prepovedalo razpolagati s kupnino, ki jo je Meta Ingenium pridobila s prodajo 10-odstotnega deleža v Bii Separations, nato pa je sodišče po ugovoru Mete Ventures in Mete Ingenium začasno odredbo razveljavilo.

Policija izvaja hišne preiskave na štirih lokacijah v Ljubljani, ob sodelovanju italijanskih varnostnih organov pa tudi na štirih lokacijah v Italiji. Foto: BoBo
Policija izvaja hišne preiskave na štirih lokacijah v Ljubljani, ob sodelovanju italijanskih varnostnih organov pa tudi na štirih lokacijah v Italiji. Foto: BoBo

Julija 2022 so SDH, Meta Ventures in Meta Ingenium sklenili zunajsodno poravnavo, po kateri je SDH prejel dodatnega 2,09 milijona evrov, pri čemer so drugi pogoji kupoprodajne pogodbe še vedno veljali in državi omogočili še nadaljnja izplačila zaradi prodaje družbe Bia Separations, pri čemer je višina variabilnega dela kupnine odvisna od poslovanja družbe Bia Separations.

Nadzorniki SDH-ja ugotovili odstopanja od standardov

Nadzorni svet SDH-ja je lani v postopku prodaje deleža države v Meti Ingenium ugotovil določena odstopanja od standardov in postopkov SDH-ja, zato sta s položajev sporazumno odstopila člana uprave SDH-ja Boštjan Koler in Boris Medica, odstopil pa je tudi član nadzornega sveta Igor Kržan, ki je bil med prodajo začasni predsednik uprave.