Damijan Janković je prepričan, da gre za
Damijan Janković je prepričan, da gre za "lov na čarovnice". Foto: MMC RTV SLO

Tožilstvo mu očita pomoč pri ponareditvi in uničenju poslovnih listin. Skupaj z dvema nekdanjima vodilnima v družbi Baza Dante naj bi državi utajil več kot 200 tisoč evrov davka pri oddajanju in preprodaji dveh luksuznih stanovanj v Ljubljani in v Tolminu.

Po mojem je to lov na čarovnice, ampak pustimo sodišču, da pregleda dokaze … prepričan sem, da bo postopek pokazal, da tu ni bilo nikakršnega kaznivega dejanja.

Damijan Janković

V elitnem bloku v Trnovem v stanovanju, velikem 215 kvadratnih metrov, naj bi živel Damijan Janković, čeprav so po mnenju tožilstva on ter soobtožena kot direktorja podjetja Baze Dante, Boštjan Stamejčič in Ivan Mikulin, uradno prijavili, da bodo v njem opravljali svetovalne posle. Omenjena družba naj bi tako neupravičeno dobila vrnjen davek v vrednosti 59 tisoč evrov, saj naj bi davčnemu uradu napačno navedla, da bo uveljavljala odbitni DDV za nakup omenjenega stanovanja. Podobno naj bi se zgodilo tudi s stanovanjem v Tolminu, kjer naj bi utajili 178 tisoč evrov davka.

"Po mojem je to lov na čarovnice, ampak pustimo sodišču, da pregleda dokaze … prepričan sem, da bo postopek pokazal, da tu ni bilo nikakršnega kaznivega dejanja," je za TV Slovenija izjavil Damijan Janković.

Obramba namreč opozarja, da je podjetje Baza Dante podobne posle, kot jih tožilstvo očita obtoženim, izvajalo že prej in pozneje, tožilstvo pa problematizira le dva. "Kaznovati v kazenskih postopkih neke zatrjevane davčne nepravilnosti, kjer ni bilo nobenega oškodovanja, je absurdno," je pojasnil Gorazd Fišer, odvetnik Boštjana Stamejčiča.

Po oceni tožilstva naj bi obdolženi – potem ko so jih zaradi spornih zadev začeli preiskovati kriminalisti – tudi napisali najemno pogodbo za stanovanje v Trnovem za nazaj, a obramba to zanika. "Našli smo listino, ki dokazuje, da je dogovor za to pogodbo obstajal celo prej, preden je bila ta pogodba podpisana," je dejal Fišer.

Ker trojica zanika krivdo, bo predvidoma sredi aprila steklo sojenje.

Na zatožno klop sedel Damijan Janković