Zaradi groženj na shodih in spletu teče več predkazenskih postopkov. Foto: BoBo
Zaradi groženj na shodih in spletu teče več predkazenskih postopkov. Foto: BoBo

Družbena omrežja so polna žaljivih zapisov, med njimi so tudi grožnje. Policija je s tovrstnimi zapisi seznanjena, nekaj jih zazna sama, na nekatere jih opozorijo občani. "Takšni zapisi imajo znake različnih kaznivih dejanj z obeležjem sovražnosti, groženj ipd.," so navedli za STA in dodali, da v zvezi s tem vodijo več predkazenskih postopkov.

Je pa policija pri obravnavi "nedavnih groženj državnim predstavnikom, nosilcem javnih funkcij in vidnejšim družbenim posameznikom uspešno zaključila preiskavo dveh kaznivih dejanj grožnje po 135. členu Kazenskega zakonika in prijela storilca".

Podrobnosti niso pojasnili. Spletna Demokracija je sicer te dni izpostavila zapis "krogla v glavo", uperjen proti premierju Janezu Janši, ki ga je uporabnik pozneje izbrisal. Na policiji so tudi "seznanjeni s spornimi zapisi, kot je Smrt janšizmu", na katere je že večkrat opozoril premier Janša v kontekstu groženj s smrtjo. "Takoj po objavi je policija na lastno pobudo začela zbirati obvestila in dokaze v zvezi s sumom storitve več kaznivih dejanj, med drugim tudi kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti," so o tem pojasnili na policiji.

Tožilstvo zavrglo ovadbo

Portal Siol pa je danes poročal, da je tožilstvo zavrglo kazenske ovadbe zaradi plakatov in napisov Smrt janšizmu, svoboda narodu, ker menijo, da ni šlo za kaznivo dejanje spodbujanja sovraštva in nestrpnosti, ki se preganja po uradni dolžnosti.

Preganjali pa ne bodo niti pozivov posameznikov k uboju Janše na marčnih protestih. Kot je namreč za portal pojasnila vodja ljubljanskega tožilstva Katarina Bergant, se grožnje po 135. členu Kazenskega zakonika preganjajo na predlog oškodovanca, ki je zakonska procesna predpostavka, da policija in tožilstvo sploh lahko začneta predkazenski postopek. "Če je oškodovanec zaradi groženj podal predlog za pregon, je tožilstvo že v okviru dežurne službe pridobivalo odredbe v smeri zavarovanja podatkov in odkritja identitete storilca. V zvezi z dogajanji na shodih oškodovanec takšnih predlogov za pregon ni podal," je navedla.

Na odločitev tožilstva se je danes na Twitterju odzval tudi Janša, ki je zapisal: "Sramota brez primere." Opozoril je, da so preganjali osebo, ki je obesila zastavo Dežele Kranjske, ali mamo, ki je prižgala svečo za svojega nepokopanega sina, medtem ko pozivi k umoru Janše niso spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti.

Več prijav zaradi dogajanja na shodih

Bergantova je pojasnila še, da so v zvezi z dogodki na več različnih shodih in spremljajočih odzivih na družbenih omrežjih prejeli več prijav oziroma poročil in kazenskih ovadb zaradi kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Pri oceni, ali določeno ravnanje izpolnjuje vse zakonske znake kaznivega dejanja po členu 297. Kazenskega zakonika, "tožilstvo sledi razlagi zakonskih znakov kaznivega dejanja v novejši teoriji in sodni praksi ter ustaljeni praksi Evropskega sodišča za človekove pravice". "V zadevah, ki se nanašajo na izpostavljene napise in plakate in o katerih je bilo do sedaj že odločeno, je pristojna tožilka kazenske ovadbe zavrgla," je še dodala.

Medtem pa mariborsko tožilstvo še ni prejelo prijav, poročil ali kazenskih ovadb policije zaradi kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti glede dogajanj na shodih, protestih in kasnejših odzivov na družbenih omrežjih. Prav tako niso prejeli predlogov za pregon glede groženj v povezavi s protesti.

Sporen grafit

Jih je pa policija obvestila o primeru grafita s podobo javne osebe z vzdignjeno roko in pripisom Smrt narodu, svoboda fašizmu. Dežurni državni tožilec je usmeril policijo, naj zbere vsa obvestila, da bi razjasnila dejanski pomen grafitov, ki bodo lahko uporabna za morebitno kakšno drugo kaznivo dejanje.