Škofjeloški policisti so v ponedeljek pozno zvečer obravnavali primer uhajanja ogljikovega monoksida. Zjutraj pa so kriminalisti opravili ogled kraja zastrupitve in ugotovili, da je plin nastal pri uporabi nepravilno vgrajenega kamina v enem od prostorov stanovanjske hiše, ki ni omogočala odvajanja dima. Ta se je po kurjenju začel kopičiti v hiši. Zaradi zastrupitve so reševalci odpeljali enega človeka, ki ni življenjsko ogrožen, tri nepoškodovane so takoj evakuirali, so pojasnili na Policijski upravi Kranj.

Pomembno je, da sami ne izvajamo posegov v dimnike in kurilne naprave ter da so te redno kontrolirane in vzdrževane s strani profesionalcev. Foto: BoBo
Pomembno je, da sami ne izvajamo posegov v dimnike in kurilne naprave ter da so te redno kontrolirane in vzdrževane s strani profesionalcev. Foto: BoBo

Previdno v novo kurilno sezono

Ogljikov monoksid nastaja ob nezadostni količini kisika pri rabi plinskih gorilnikov in drugih toplotnih teles, v pečeh na trda, tekoča in plinasta goriva, ki jih uporabljamo za kuhanje in ogrevanje prostorov. Nevarnost zastrupitve s CO pa obstaja tudi delovanje osebnega avtomobila v garaži ali uporaba odprtega ognja brez ustreznega odvoda plinov v zaprtih prostorih, so opozorili kranjski policisti.

Že zelo majhna količina tega plina v zraku je lahko smrtno nevarna. V blažjih oblikah pa se zastrupljeni le slabše počuti, je omotičen, ima glavobol, toži zaradi utrujenosti in nemoči. V hujših primerih pa se pojavljajo zmedenost, bruhanje, motnje vida, motnje zavesti in srčnega ritma ter težave z dihanjem. Otroci, starejši in bolniki so na splošno bolj občutljivi že za zelo nizke koncentracije CO v zraku, še opozarjajo v PU Kranj.