Foto: RTV Slovenija/Petra Držaj
Foto: RTV Slovenija/Petra Držaj

Vlak se je iztiril med postajama Birčna vas in Uršna sela v torek ob 21.25, so sporočili s Slovenskih železnic. Vzrok je bilo podrto drevje, ki je bilo zunaj progovnega pasu in je padlo na železniško progo.

Po informacijah PU-ja Novo mesto se je nesreča zgodila okoli 500 metrov pred železniško postajo Birčna vas. Po prvih zbranih obvestilih naj bi strojevodja na tirih opazil podrto drevo in z aktiviranjem zasilne zavore poskušal vlak ustaviti, vendar je krmilni voz vlaka kljub temu trčil v drevo, vlak pa se je iztiril.

Kot je v izjavi za medije pojasnil direktor podjetja SŽ-Infrastruktura Matjaž Kranjc, je bilo med nesrečo na vlaku sedem potnikov, strojevodja in dva sprevodnika. Pet potnikov je zaradi lažjih poškodb potrebovalo zdravniško pomoč, a so vse že v torek odpustili v domačo oskrbo.

Uprava za zaščito in reševanje je sicer sprva netočno poročala, da so bili v nesreči poškodovani trije potniki. Kot so sporočili, se je zaradi podrtega hrasta iztiril prvi vagon motorne kompozicije. Gasilci iz Novega mesta, Šmihela in Stranske vasi so pregledali kraj dogodka ter s tehničnim posegom vstopili v prevrnjeni vagon. Nepoškodovane ljudi so prepeljali do Novega mesta, poškodovane pa na kraju oskrbeli in prenesli do ceste. Reševalci so jih prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Proga bo predvidoma zaprta do četrtka popoldan

Iztirjeni vagon in tiste, ki so se ob iztirjenju nagnili, nameravajo na Slovenskih železnicah dvigniti z železniškim dvigalom, progo pa nato sanirati. "Pričakujemo, da bo v četrtek v popoldanskih urah proga spet odprta," je povedal Kranjc.

Do takrat bo železniška proga Metlika–Ljubljana zaprta, za potnike je v tem času med Novim mestom in Uršnimi seli organiziran nadomestni avtobusni prevoz. Prihaja do nekajminutnih zamud. Podrobnejših podatkov o škodi na SŽ še nimajo.

Na Slovenskih železnicah so sicer zatrdili, da na železniški progi Metlika–Ljubljana redno odstranjujejo drevje, ki se nagiba nad železniško progo. To so zaradi slabih vremenskih razmer nazadnje očistili v torek ob 18. uri.

Zasebni lastniki morajo zagotavljati varnost

"Zakon pa določa, da mora tudi vsak zasebni lastnik zemljišč v varovalnem pasu skrbeti, da njegovo premoženje ne povzroča razlogov za nesrečo v železniškem prometu," je poudaril Kranjc.

Sicer pa so so zaradi težkega snega v torek večkrat zapirali več železniških prog, med drugim tudi progo med Borovnico in Logatcem, kjer je zapadlo do 20 centimetrov novega težkega snega, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Železniška nesreča na dolenjski progi