Ovadbo Onkološkega inštituta je tožilstvo zavrglo. Foto: MMC RTV SLO
Ovadbo Onkološkega inštituta je tožilstvo zavrglo. Foto: MMC RTV SLO

Maja 2014 je namreč stekla obnova vodovoda na OI, ki so jo spremljali sumi o številnih nepravilnostih. Razpis za obnovo vodovoda na inštitutu naj bi namreč na ministrstvu za zdravje priredili za točno določenega izvajalca, podjetje Kovinar Kočevje, pri čemer naj bi država obnovo preplačala za približno dva milijona evrov.

Na OI so zaradi tega na tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper Tadeja Štularja, ki je kot takratni vodja sektorja za investicije in javna naročila na ministrstvu vodil postopek javnega naročanja in sklenitve pogodbe za obnovo vodovoda. Ovadba ga je bremenila suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, pri čemer naj bi podjetju Kovinar Kočevje in dvema njegovima podizvajalcema (Medicoengineering in Gradia) pridobil tudi veliko protipravno premoženjsko korist v znesku vsaj 2,1 milijona evrov.

Septembra 2014 je Nacionalni preiskovalni urad v povezavi s tem opravil več hišnih preiskav. Po takratnih neuradnih informacijah medijev so bili glavni osumljenci v kriminalistični preiskavi Štular, Tanja Frantar Zabret iz Medicoengineeringa in njen partner Igor Zabret.