Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Dnevnik in Delo poročata, da je psihiatrični izvedenec ocenil, da Grošelj zaradi bolezni ni sposoben za udeležbo na glavni obravnavi. Zato je okrožna sodnica Ana Klampfer na ponedeljkovi obravnavi pojasnila, da se obtožnica zoper njega zavrže. Enako velja za soobtoženega Jerneja Cukjatija.

Od obtoženih sta tako ostala še Rosana Medija Cukjati in Mersad Smajlović. Za zadnjega prav tako še čakajo psihiatrično oceno, za oba pa je naslednja obravnava razpisana za 23. oktober.

Za zdravnika iz Zagorja ob Savi Grošlja je širša javnost izvedela maja 2014, ko so na policiji potrdili hišne preiskave v zvezi s sumom nedovoljenega prometa s prepovedanimi drogami. Kot so pozneje razkrili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, večina zdravnikov predpiše deset belih (plačljivih) receptov za psihoaktivna zdravila letno, medtem ko naj bi jih Grošelj na leto predpisal v povprečju več kot 900. Po poročanju Dela in Dnevnika je Cukjatiju predpisal 21.230 tablet pomirjeval, Rosani Medija Cukjati 18.660, Smajloviću pa 12.740.

Vrnil je zdravniško licenco

Tožilstvo je obtožnico zoper Grošlja in tri soobtožene, domnevno odvisnike, ki naj bi zdravila na recept deloma uporabili za svoje potrebe, deloma pa preprodajali, vložilo na začetku leta 2016. Na dveh predobravnavnih narokih, ki sta bila novembra 2017 in maja 2018, so se vsi štirje izrekli za nedolžne.

Grošelj je sicer že nekaj tednov po razkritju afere vrnil zdravniško licenco za delo na področju splošne medicine. Če bi sodišče ugotovilo, da so krivi, bi mu za omogočanje uživanja prepovedanih drog grozila zaporna kazen od enega do 12 let, preostalim trem pa za preprodajo drog od enega do deset let zapora.