Posnetek varnostne kamere. Foto: Policija
Posnetek varnostne kamere. Foto: Policija

Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša pravi, da so kriminalisti s hišnimi preiskavami in prijetjem kriminalne združbe v torek zaključili zahtevno preiskavo večjega števila vlomov in poskusov vlomov v bencinske servise in prodajalne. V operativnih dejavnostih so kriminalistom pomagali tudi policisti, posebna policijska enota in specialna enota policije.

Policija je postopke proti sedmim ljudem izvedla na območju Kranja, Ljubljane in Maribora. Dva človeka so kriminalisti po zbiranju obvestil in dokazov izpustili, pet pa pridržali ter s kazensko ovadbo za 28 kaznivih dejanj v sredo privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je za tri od njih odredil pripor.

Osumljence obravnavajo kot hudodelsko združbo. Štirje osumljenci so državljani Slovenije, en pa državljan Bosne in Hercegovine. Stari so od 35 do 41 let in so jih v preteklosti že obravnavali za raznovrstna kazniva dejanja, večinoma s področja premoženjske kriminalitete. Vsi pa so tudi brez zaposlitve.

Zaseženo orodje oz. pripomočki za vlome. Foto: Policija
Zaseženo orodje oz. pripomočki za vlome. Foto: Policija

Osumljeni 17 vlomov in poskusov vloma

Peterica je osumljena 17 vlomov in poskusov vlomov v bencinske servise in prodajalne od novembra lani do junija letos. Vlome so izvrševali po vsej Sloveniji, v kaznivih dejanjih pa so si prilaščali predvsem velike količine cigaret. Tako so ukradli več kot 50.000 škatlic cigaret v vrednosti okoli 150.000 evrov, ki so bile namenjene nadaljnji preprodaji. V nekaterih primerih so osumljenci odnesli tudi orodje, denar in druge predmete. Skupna protipravna premoženjska korist v vseh očitanih kaznivih dejanjih je presegla 350.000 evrov.

Kot je pojasnil Donoša, so storilci po serijah uspešnih vlomov postajali vse predrznejši in so začeli vlamljati tudi v bencinske servise v središčih mest, najdejavnejši pa so bili med epidemijo covida-19. Na kazniva dejanja so bili dobro pripravljeni in izredno previdni. V objekte so vlamljali z naviranjem vrat in oken ter razbijanjem stekla. Vlamljali so zelo hitro. V povprečju so vlom izvedli v manj kot dveh minutah, zanje pa so uporabljali odtujena in starejša vozila, ki so jih kupili izključno v ta namen. Nanje so nameščali odtujene registrske tablice, je še pojasnil Donoša.

Kljub podani kazenski ovadbi kriminalisti nadaljujejo preiskavo v smeri morebitne povezanosti osumljencev še z drugimi kaznivimi dejanji. Razkriti želijo tudi celotno združbo, vključno s tistimi, ki so poskrbeli za distribucijo ukradenih predmetov. Po Donoševih besedah pa so vodjo združbe že našli.

Dobro organizirana kriminalna združba

"Policija konstantno zaznava prisotnost takih tako imenovanih mobilnih kriminalnih skupin, ki izvršujejo premoženjska kazniva dejanja," je povedal vodja oddelka za premoženjsko kriminaliteto pri Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Benjamin Franca in pojasnil, da zanje pogosto uporabljajo ukradena motorna vozila, skupine imajo določenega vodjo, člani skupine pa imajo razdeljene vloge. Vodja skupine v večini primerov zagotavlja logistični del in opravlja nalogo "izvidnika". Člani skupin so običajno specialni povratniki, ki pri izvrševanju kaznivih dejanj tudi zelo pazijo, da na kraju ne bi pustili uporabnih sledi za njihovo identifikacijo. Na izvršitev vloma se pripravijo in si dobro ogledajo kraj, kjer nameravajo izvesti vlom – preverijo tako zunanjost kakor tudi notranjost objekta.

Vlomi so za tatvinami najpogostejša premoženjska kazniva dejanja. "V zadnjih letih njihovo število upada zaradi različnih dejavnikov, med njimi tudi zaradi učinkovitejšega delovanja policije na tem področju ter večje ozaveščenosti lastnikov pri vzpostavljanju in izvajanju preventivnih ukrepov," je pojasnil Franca. Ljudi je ob tem pozval k ustrezni skrbi za varnost svojega premoženja.

Foto: Policija
Foto: Policija