Policija opozarja, da so v večini primerov oškodovanci starejši ljudje, ki jih storilci lažje zmedejo. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Policija opozarja, da so v večini primerov oškodovanci starejši ljudje, ki jih storilci lažje zmedejo. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

Tovrstnih tatvin je vse več; storilci jih izvedejo na zelo prefinjen in pretkan način, žrtve pa so večinoma starejši.

Ljubljanski policisti so bili v petek dopoldne obveščeni o drzni tatvini na Viru pri Domžalah. Kot so ugotovili, je neznanec pristopil do oškodovanca oz. njegove hiše in ga z izgovorom, da mu je zmanjkalo goriva v vozilu, prepričal, da ga je spustil v svoj dom. Storilec je v tem času oškodovancu odnesel denarnico, nato pa odšel. Storilec je star od 25 do 30 let, visok okoli 180 centimetrov, oblečen pa je bil v temnejša športna oblačila z barvnimi vzorci.

V soboto dopoldne so na PU Ljubljana prejeli še prijavo drzne tatvine v Logatcu, kjer je neznanec vstopil v hišo oškodovanke, ko se je ta zadrževala pred objektom, in ji iz notranjosti odtujil nakit, nato pa se je s kraja odpeljal s svetlejšim avtomobilom.

Policija v obeh primerih nadaljuje zbiranje obvestil za izsleditev storilcev in bo o vseh okoliščinah obveščala pristojno državno tožilstvo.

"Na PU-ju Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvajajo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni," so danes opozorili ljubljanski policisti.

Storilci žrtve zamotijo s pogovorom

Kot so pojasnili, storilci žrtev zamotijo s pogovorom, da so denimo serviserji, da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektroslužbe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov in podobno. Žrtve tako zvabijo iz ali od hiše, da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost izkoristijo sostorilci, ki v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost, v večini primerov pa odtujijo denar in nakit. Ti nato zapustijo hišo, tisti, ki zamotijo žrtve, pa se vljudno poslovijo in zapustijo kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Policija zato vsem svetuje, da imajo ljudi, ki so do njihovih domov prišli nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v notranje prostore. Vedno, ko zapustijo hišo, naj jo zaklenejo, ključ pa vzamejo s seboj, četudi "stopijo samo za vogal", pozorni naj bodo tudi na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) in njihovo vozilo (znamko, barvo, tip in registrsko številko), pozivajo policisti in dodajajo, naj če so žrtve kaznivega dejanja, takoj obvestijo policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo.

V večini primerov so sicer oškodovanci starejši, ki jih storilci lažje zmedejo. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke. "Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe," so še zapisali na PU Ljubljana.