"Nismo mogli zmagati," je po tragični novici dejal poljski minister za zdravje Lukasz Szumowski.

Župan Pawel Adamowicz med govorom na odru tik pred usodnim napadom. Nedeljski dogodek je bil del kampanje zbiranja sredstev za nakup medicinske opreme. Foto: EPA

Televizijski posnetki so pokazali, da se je 27-letni napadalec med kričanjem "Adamowicz je mrtev" zapodil na oder, kjer je Adamowicza zabodel v srce, prepono in trebušne organe, s čimer mu je povzročil hude poškodbe. Adamowicza so oživljali že na odru. Nato so ga prepeljali v bolnišnico v Gdansku, kjer je kljub peturni operaciji v ponedeljek zgodaj popoldne umrl.

27-letni napadalec se je po napadu z dvignjenimi rokami obrnil proti množici, nato pa so ga varnostniki podrli na tla in predali policiji. Foto: Reuters

Župana krivil za zapor
Napadalec, neuradno Stefan W., je bil zaradi oboroženih ropov več bank v mestu več kot pet let v zaporu. Med prestajanjem kazni naj bi se njegovo psihično stanje resno poslabšalo. Mediji poročajo, da naj bi napad izvedel iz maščevanja zaradi obsodbe na zaporno kazen, za katero krivi liberalno Državljansko platformo (PO), katere član je bil do leta 2015 župan Adamowicz. Potem ko je napadalec župana večkrat zabodel z nožem, se je z dvignjenimi rokami (zmagovito) obrnil proti množici, a so ga varnostniki kmalu podrli na tla in ga predali policiji. Danes naj bi stopil pred preiskovalnega sodnika.

Napadalec do smrti zabodel župana Gdanska Adamowicza
Župan Gdanska Adamowicz umrl po napadu z nožem

Napadalec naj bi imel novinarsko akreditacijo
Policija zdaj preiskuje, kako je napadalcu uspelo priti do odra. Imel je sicer novinarsko akreditacijsko priponko, zdaj pa ugotavljajo, kako je prišel do akreditacije in ali je bil akreditiran pod svojim imenom.

Adamowicz župan Gdanska od leta 1998
Adamowicz je župan Gdanska že dve desetletji. Na lanskih lokalnih volitvah je dobil več kot 65 odstotkov glasov. Izpostavil se je s pripravljenostjo za sprejem prebežnikov v Gdansku, podprl pa je tudi proteste proti (domnevno) prevelikim posegom vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) v sodno vejo oblasti, poroča Reuters.

Kaczynski izrazil bolečino in sožalje
"Izražam veliko bolečino zaradi tragične smrti župana Pawla Adamowicza, ki je umrl po kriminalnem napadu. Izražam sožalje njegovi družini,"
je sporočil predsednik vladajoče stranke Jaroslaw Kaczynski.

Napad so obsodili tudi drugi poljski in evropski politiki. Notranji minister Joachim Brudzinski ga je označila za barbarskega. Obsodili so ga tudi premier Mateusz Morawiecki, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans in župan Londona Sadiq Khan.