Veselje v štabu SMC-ja. Foto: BoBo
Veselje v štabu SMC-ja. Foto: BoBo
volitve v DZ
Vidni člani strank ob oddaji glasu. Foto: BoBo
Daljši pogovor z Mirom Cerarjem
Odzivi strank po rezultatih vzporednih volitev

Na drugem mestu je SDS z 20,69 odstotka glasov (21 mandatov), sledi DeSUS z 10,21 odstotka glasov (10 mandatov). Nova stranka v parlamentu pa bo z velikim presenečenjem Koalicija Združena levica, ki je prejela 5,97 odstotka glasov (šest mandatov) in prehitela SD (5,95 %, 6 mandatov). NSi-ju za zdaj kaže na 5,53 odstotka glasov (pet mandatov) in Zavezništvu Alenke Bratušek 4,34 odstotka glasov (štirje mandati).

Zmaga Stranke Mira Cerarja je - če se izidi ne bodo bistveno spreminjali - zelo visoka. Do zdaj so volivci največ glasov eni stranki sicer namenili leta 2000 takrat še Drnovškovemu LDS-u, ki je prejel 36,26 odstotka glasov.

Cerar si želi trdne koalicije
"Ljudje so dali jasen signal, pri spremembi bodo morali sodelovati tudi drugi. Pomembno je, da to sporočilo volivcev razumejo tudi drugi politiki,"
je dejal. Po njegovih besedah se bo SMC pogovarjal z vsemi strankami, ima pa zadržek do SDS-a. Pogovori bodo po njegovih besedah najprej potekali "mehko, potem pa stopnjevano v dneh pred sklicem parlamenta z željo po trdni koaliciji".

Volilna udeležba je bila po zdaj znanih podatkih 50,99-odstotna.

Bogovič prevzel odgovornost
Usoda SLS-a je dolgo "visela na nitki", a za zdaj kaže, da je le malo upanja, da se bo stranki uspelo uvrstiti v državni zbor. Predsednik stranke Franc Bogovič, ki je bil pred kratkim izvoljen za evropskega poslanca, je že dejal, da prevzema odgovornost za slab izid in da na naslednjem kongresu stranke ne bo več kandidiral.


Vse na enem mestu

V spodnjem grafičnem prikazu smo spremljali naše novinarje na terenu (vse njihove objave so bile prek družbenih omrežij posredovane tudi na @rtvslo), fotogalerije, izreze iz našega avdio- in videoarhiva, neposredne prenose, vaše odzive ...

Daljši pogovor z Mirom Cerarjem
Odzivi strank po rezultatih vzporednih volitev