Černač je, neuradno so bili z njegovim nastopom po volitvah nezadovoljni tudi številni v stranki, stopil malce nazaj. Foto: BoBo
Černač je, neuradno so bili z njegovim nastopom po volitvah nezadovoljni tudi številni v stranki, stopil malce nazaj. Foto: BoBo


Stranka je na seji izvršilnega odbora, kjer obravnavajo izide parlamentarnih volitev in priprave na jesenske lokalne, omilila napovedane dejavnosti stranke zaradi "nelegitimnih in nepoštenih" volitev.
Sveženj ukrepov je stranka "v zavedanju, v kakšnem stanju je država", zamrznila in bo tako polno in dejavno sodelovala pri vseh dejavnostih v državnem zboru, je v izjavi za javnost povedal njen podpredsednik Zvonko Černač.
Sveženj bo SDS povsem odpravil po odločitvi zadnje sodne instance v zadevi Patria, a pod dvema pogojema. Predsednik republike in vladajoča večina naj se javno zavežeta, da bosta takrat storila vse za "vsaj delno odpravo škode in izvedbo novih volitev".
Stranka ostaja pri že pred volitvami sprejetem stališču, da volitve ne bodo (in niso bile) ne svobodne ne poštene in posledično tudi nelegitimne.
Černač je v nedeljo v odzivu na volilne izide napovedal, da poslanci ne bodo v DZ-ju prevzemali nobenih funkcij in da se bodo o sodelovanju na sejah odločali selektivno. To sicer po njegovih besedah ni "blokada DZ-ja", saj bi v vsakem primeru dejavno sodelovali v politiki.

Budno bodo spremljali "nelegitimno vlado"
V v sredo objavljenih sklepih, pa so napovedali, da bodo SDS-ovi poslanci "budno spremljali delovanje nelegitimne vlade in bodoče koalicije", a ne bodo prevzeli nobenih vodstvenih funkcij v Državnem zboru. Prav tako se bodo "z vsemi demokratičnimi sredstvi doma, v Evropi in po svetu borila za to, da se posledice nelegitimnih volitev odpravijo ". Obenem so pozvali vrhovno ter ustavno sodišče, da nemudoma storijo vse "za odpravo razlogov za nelegitimnost teh volitev" in izpustijo Janšo.

Še naprej bodo podpirali tudi delovanje Odbora 2014 ter vse druge oblike "mirnega, vendar odločnega protesta, dokler Slovenija ne bo postala država, utemeljena na pravičnosti kot temelju vladavine prava".

Druge stranke ne dvomijo o legitimnosti
Druge stranke ne dvomijo o legitimnosti