Cerar bo v prihodnjih dneh začel mehke pogovore z drugimi strankami. Foto: BoBo
Cerar bo v prihodnjih dneh začel mehke pogovore z drugimi strankami. Foto: BoBo
Volitve 2014, Černač, Zver
Za SDS te volitve niso legitimne. So potem zanje legitimni njihovi mandati? Foto: BoBo
Volitve 2014, Erjavec
DeSUS-u je uspelo doseči najboljši izid do zdaj. Foto: BoBo
Volitve 2014, Luka Mesec
Novost v parlamentu je ZL, ki je zmago tudi bučno proslavil. Foto: BoBo
Volitve 2014, Dejan Židan
SD se bo o novem vodstvu odločal na kongresu. Foto: BoBo
Volitve 2014, Ljudmila Novak
NSi-ju je uspel boljši izid kot pred tremi leti. Foto: BoBo
Volitve 2014, Alenka Bratušek
Za Bratuškovo je izid zelo dober. Foto: BoBo

Najhujši poraz desnice v samostojni Sloveniji. Ja, treba se bo zamisliti. Čestitke zmagovalcu.

Radovan Žerjav, nekdanji predsednik SLS-a, na Twitterju
Nagovor najverjetnejšega mandatarja
Daljši pogovor z Mirom Cerarjem
Odzivi strank po rezultatih vzporednih volitev

Po še neuradnih izidih naj bi Stranka Mira Cerarja (SMC) dobila 36 sedežev v državnem zboru. Po mnenju predsednika stranke Cerarja so jim volivci podelili mandat za izhod iz krize.

Cerar podporo dojema kot veliko odgovornost in zavezo v zameno za prejete glasove, da zaupanje upravičijo. Tudi zato je po lastnih besedah bolj kot veselje občutil odgovornost, ki jo bo začel uresničevati že v ponedeljek, ko bodo začeli "s trdim delom".

Koalicija bo do prvega sklica DZ-ja že "bolj ali manj" oblikovana, napoveduje najverjetnejši mandatar za sestavo vlade. V SMC-ju so za njeno oblikovanje pripravljeni na pogovore prav z vsemi strankami v DZ-ju, razen s SDS-som, ki po oceni Cerarja "neposredno ruši institucije pravne države". Stališče SDS-a, da so volitve nelegitimne in da bo kateri koli prihodnji mandatar "Lukašenko", je zavrnil kot mnenje stranke, ki je pričakovala boljši izid.

Pravna država je za Cerarja na prvem mestu in jo vidi kot ključ za izboljšave tudi širše v družbi. Temelj za takšne premike pa je v povsem drugačni politični kulturi, je izjavil in napovedal, da bo to za SMC prva prioriteta.

S tem bo politika dala državljanom zgled za sodelovanje, za spoštovanje človeka in njegovega dela, za spoštovanje razlik ter za skupno delo, kjer je to mogoče, je sporočil najverjetnejši prihodnji predsednik vlade.

S krepitvijo pravne države se bo po njegovem mnenju krepilo tudi gospodarstvo, saj se bodo podjetja in potencialni vlagatelji lahko bolj zanesli na plačilno disciplino ter na predvidljivost pravne ureditve; obenem pa dosegali pravico v krajših sodnih postopkih.

Poleg tega bi gospodarstvo krepil z infrastrukturnimi projekti, kot je energetska sanacija stavb, sredstva zanje pa nameravajo pridobiti iz Evropske unije. Dejavno bi uvajali državne spodbude gospodarstvu, ki bi jih deloma financirali z denarjem iz privatizacije, slednjo pa bi izvajali "nadzorovano", je napovedal Cerar.

Maso plač v javnem sektorju bo ohranil skupaj s storitvami javnega sektorja in krepil socialno državo, je zatrdil. Obenem je napovedal popolno izpolnjevanje smernic in navodil, ki jih za izhod iz krize pošilja Bruselj. Znotraj njih bo sicer iskal "najboljše poti" do cilja. "Slovenija mora ostati kredibilna članica EU-ja ter ostalih mednarodnih integracij. Spoštovati mora smernice EU-ja za izhod iz krize, v okviru teh priporočil pa iskati najustreznejše poti za dosego ciljev."
Ni pa pojasnil, kako bo uskladil konsolidacijo javnih financ z vsem prej naštetim, razen z denarjem iz privatizacije.

Zavrnil je očitke o povezanosti z LDS-om in zagotovil, da v prihodnji vladi ne bo ne Katarine Kresal ne Aleša Zalarja. Tudi primerjave z DL-jem in PS-jem, ki sta podobno kot SMC izvedla hiter vzpon tik pred parlamentarnimi volitvami, po njegovem mnenju ne držijo, saj SMC nima nikakršnih kapitalskih ali interesih ozadij. Ne pozna pa odgovora, ali bo stranka na naslednjih volitvah še tako uspešna.

SDS legitimnosti tokratnih volitev ne priznava
Podpredsednik SDS-a Zvonko Černač pa je v prvem odzivu dejal, da "žal volitve niso bile poštene, zato rezultat ni legitimen". Spomnil je, da je bil Janša z zaporom izključen iz volilne tekme. "Branko Masleša je odločanje namerno zavlekel v čas po volitvah, še več, pred volitvami smo bili dodatno priča dvema sodnima postopkoma in lansiranju nove sodne preiskave," je dejal Černač.

Vlada, ki bo sestavljena na podlagi teh volitev, ne bo legitimna in bo tudi prej ali slej padla, meni Černač, SDS pa take vlade, kot je dejal, ne more priznati. Tistega, ki jo bo vodil, pa je Černač označil za slovenskega Aleksandra Lukašenka. Napovedal je še, da poslanci SDS-a v DZ-ju ne bodo prevzeli nobene funkcije, o sodelovanju na sejah pa se bodo odločali selektivno. Černač je tudi pozval k različnim oblikam mirne državljanske nepokorščine.

DeSUS z najboljšim izidom do zdaj
Stranka DeSUS je dosegla najboljši izid od svojega obstoja, je izpostavil prvak DeSUS-a Karl Erjavec. Ob tem pa bi težko napovedal, kje vidi stranko, ali v koaliciji ali v opoziciji. "Ali bo DeSUS zraven, je odvisno od tega, kaj bo zapisano v koalicijski pogodbi, ali bo ščitila upokojence," je poudaril. Za DeSUS je tako pomemben predvsem dogovor, da bi vsi upokojenci prejeli regres in da se začnejo pokojnine usklajevati, če bo gospodarska rast dvoodstotna. "Ne bomo se nikdar strinjali s tem, da bi se pokojnine zniževale, ob tem pa mečemo milijarde evrov v banke," je poudaril.

Erjavec je izrazil presenečenje nad izpadom SLS-a kot tradicionalne stranke iz parlamenta, pozitivno pa ga je presenetila Združena levica. Tako kot njim je čestital tudi Cerarju. "Upam, da se zaveda, kakšna težka in zahtevna naloga ga čaka," je dejal Erjavec, ki sicer računa, da bo DeSUS v novi vladi lahko uresničeval svoj program. Cerarju lahko ponudimo izkušnje, je izpostavil.

Kdo bi lahko bili morebitni DeSUS-ovi ministri, seveda še ne govorijo. Med njimi pa skoraj zagotovo ne bo Tomaža Gantarja, ki je bil v tej vladi minister za zdravje, a je odstopil, ker je menil, da vlada ni pripravljena na zdravstveno reformo. Danes je bil zadovoljen: "V zadnjem času sta moje delo v vladi kritizirala dva. Gospodu Jankoviću sem kar nekaj poslov pokvaril in me veseli, da sem mu jih, ker so bili škodljivi. Žal mi je, da sem sodeloval v vladi Alenke Bratušek, saj je bila nesposobna izpeljati reforme." V novi vladi, če bo DeSUS vanjo seveda vstopil, se sam ne vidi. Zdaj se bo namreč osredotočil na lokalne volitve.

V štab stranke je prišel tudi njihov novi evropski poslanec Ivo Vajgl: "Odstotki DeSUS-u so zasluženi, temeljijo na argumentih in zaupanju. Na teh volitvah se je DeSUS predstavil kot demokratična stranka z odgovornim pristopom do družbe, ki lahko prispeva k zahtevam po pravni državi." Meni sicer, da slovenski parlamentarizem še ni dozorel v pravo strankarsko demokracijo. "Ljudje zato vedno pričakujejo, da bo neka nova stranka prinesla korenit preobrat in novo politiko. A nove politike ne moremo uveljaviti ena stranka, biti mora konsenz te družbe, da želimo drugačno državo - več prava, več poštenosti, več zanesljivosti, več odprtosti, več dobrih namenov. Razočaranje državljanov nad politiko je popolnoma evidentno in razumljivo," je dodal.
Združena levica: Odločilen je bil program
Izid volitev je pozitivno presenetil tudi člane Združene levice. Uspeh na volitvah pa večinoma pripisujejo svojemu programu. "Mi smo v kampanji stavili na program, ki zastopa interese 99 odstotkov prebivalcev, ne le enega odstotka elit, in ljudje so to prepoznali. Zdaj imajo tudi ljudje svojega predstavnika v parlamentu," je izid volitev komentirala Violeta Tomić.
Kako pa bodo svoj program realizirali v parlamentu? "Mi smo odprti za dialog z morebitnimi koalicijskimi partnerji, a od našega programa ne bomo odstopali," je dejal Luka Mesec, ki je glede prihodnosti stranke optimističen: "Za zdaj ne vemo veliko o stališčih zmagovalne stranke, tako da se pustimo presenetiti. Mogoče pa je Miro Cerar socialist." Kljub temu pa se, tako kot tudi njegova strankarska kolega Branimir Štrukelj in Violeta Tomić, zaveda, da je program Združene levice precej radikalen glede na programe drugih strank.
Tako bo po mnenju Violete Tomić glavna naloga Združene levice prepričevanje drugih strank, da "kapitalizem s človeškim obrazom ne obstaja". Tudi Štrukelj je prepričan, da bo glavna naloga Združene levice premik javnega dialoga stran od interesov kapitala: "Če preostala politika za to ne bo imela posluha, bomo prisiljeni v opozicijo in delovati na drugačen način. Nismo skupina, ki bi se premaknila v kot in uživala v izolaciji."

Židan (SD): Smo ena izmed kaznovanih strank
SD je dosegel najslabši volilni izid v zgodovini, še celo slabšega kot na evropskih volitvah konec maja, ko so dobili le osem odstotkov glasov in eno mesto v Evropskem parlamentu. Temu primerno je bilo tudi vzdušje na sedežu stranke, kjer so izide vzporednih volitev vsaj na videz skušali sprejeti kar se da ravnodušno.

"Smo stranka z zgodovino, volivci pa so razočarani, ker Slovenija po 23 letih ni tam, kjer so pričakovali, da bo. Pričakovanja pa so bila velika. Mi smo ena tistih strank, ki je bila za to kaznovana. Vendar bomo še naprej trdo delali za ljudi," je povedal začasni predsednik SD-ja Dejan Židan, ki se tudi še ni odločil, ali se bo po slabem volilnem izidu na kongresu - po njegovih besedah ga nameravajo organizirati najpozneje v pol leta - potegoval za predsednika stranke.

Židan je še dodal, da imajo volivke in volivci vedno prav ter da so v stranki to sporočilo razumeli.

"Pričakoval sem nekaj odstotkov več. Zdaj vidimo, kaj pomenijo soočenja na televiziji. Nič ne pomaga teren, nič ne pomaga tradicija. Eno samo soočenje je po mojem mnenju pripeljalo Združeno levico v parlament. Etablirane stranke smo se tudi nekaj naučile od teh volitev," pa je uspeh ZL-ja komentiral dozdajšnji vodja poslancev SD-ja Matjaž Han, ki sicer pričakuje, da bo ponovno zasedel poslanski sedež.

Evropska poslanka Tanja Fajon pa je volilni izid komentirala rekoč, da je od evropskih volitev minilo le nekaj tednov in da čudežev v tem času ni mogoče narediti. "Volivci so izkazali, da želijo nekaj novega. Ali se bo novo resnično izkazalo za boljše, bo pokazal čas. Ne bi pa rekla, da smo bili premalo levi," je dejala Fajonova, ki pa jo za zdaj ne zanima prevzem vodenja stranke.

Skupaj s SD-jem je na tokratnih volitvah sodelovala "vstajniška" stranka Solidarnost, ki pričakuje, da bo v DZ-ju dobila vsaj eno mesto.

NSi poziva k samorefleksiji na desnici
V NSi-ju, kjer so glede na vzporedne volitve za en poslanski mandat izboljšali izid prejšnjih volitev, so zadovoljni. "Upali smo, da bo naš dober, odličen program pritegnil še več volivcev, ampak kljub temu lahko rečem, da smo zadovoljni, ker smo vendarle rezultat izboljšali," je dejala predsednica stranke Ljudmila Novak. Kljub zadovoljstvu z izidom svoje stranke, pa je celoten izid t. i. pomladnih strank zanje slab. "Na desnici se zagotovo moramo zamisliti nad tem skupnim rezultatom. Res pa je, da ne moremo kar tako reči leva – desna, saj gospod Miro Cerar govori, da ni ne levi, ne desni. Torej je vprašanje in bomo v prihodnosti videli, v katero stran se nagiba," je dejala.

"Pomladna stran potrebuje eno močno in zgodnjo kritično samorefleksijo," pa je pozival Lojze Peterle. Podobno meni Matej Tonin: "Znotraj pomladne opcije bi morali dopustiti več svobodomiselnosti in delati na različni ponudbi, sodelovati med sabo in drug drugega spodbujati." Peterle je o zmagovalcih volitev dejal: "Zmagala je nereformna linija". Kot je dejal, "bi vsi ustavljali privatizacijo, ustavljali tujce, kar nekaj jih govori skoraj evrofobično o Evropski zvezi." "Mene čudi to, da tako tečemo v neko smer, kjer sploh ni jasnega cilja," je dejal.

Glede uspeha ZL-ja kot presenečenja volitev in tega, da je osvojil več glasov kot NSi, je Tonin dejal: "Mi smo govorili o neprijetnih stvareh, oni so pa govorili o prijetnih stvareh, da bo od jutri naprej svet drugačen, lepši, da ne bo treba nič rezati, skratka, da bo od jutri naprej vse spet O. K." Peterle pa je dejal: "Združena levica je vzela nekaj neki drugi levici. To je zame vezna posoda, meni je vseeno, ali sta tam dva več, ali sta pri Židanu več. Govorica ZL-ja me zaskrbljuje."

SDS je volitve označil za nelegitimne in pozval k državljanski nepokorščini. V NSi-ju se s tem ne strinjajo. "To je poziv ene stranke. NSi se temu ne bo pridružil," je dejala Ljudmila Novak. Tudi za Peterleta so bile volitve legitimne. O pozivu k nepokorščini pa je dejal: "Vprašanje je, v katero smer gre državljanska nepokorščina. Gandi je zmagal v Indiji z državljansko nepokorščino, ampak to so bile absolutno mehke metode. Se pravi, izražanje nepokorščine na izredno civiliziran in nenasilen način." Tonin, ki SDS-ovega poziva sicer ni želel podrobneje komentirati, pa je dejal: "Če stranke dvomijo o poštenosti in legitimnosti volitev, potem je praksa zlasti na vzhodu, v Belorusiji in še kje, da opozicija niti ne gre na volitve niti ne vloži kandidatne liste."

Za Bratuškovo dosežen izid uspeh
Zavezništvu Alenke Bratušek je uspelo zbrati 4,7 odstotka glasov, kar je po besedah Alenke Bratušek za stranko, ki je nastala pred manj kot mesecem in pol, uspeh. To še posebej zato, ker je predtem vodila vlado, ki je morala sprejemati težke in za ljudi nepriljubljene ukrepe, je dejala.

Ob tem je v prvem komentarju vzporednih volitev spomnila, da je njena vlada obrnila smer: "Pregnali smo trojko, brezposelnost se znižuje, skratka - Slovenija je nazaj na pravi poti." Bratuškova je opozorila, da ima Miro Cerar pred seboj veliko odgovornost.
"Slovenija potrebuje hitro, predvsem pa trdno vlado," je dejala, ni pa želela napovedovati, ali se bo odzvala na morebitno povabilo v koalicijo. "Zanima nas predvsem program oz. delo, ki bi ga nova koalicija nadaljevala, in na podlagi tega se bomo odločali," je dejala.

Šok v SLS-u; Presečnik: Volivci stranke so ostali doma
V Slovenski ljudski stranki so vneto pričakovali izide vzporednih volitev, a po 19. uri je razpoloženje v sejni sobi precej usahnilo. Po prvih podatkih jim je kazalo, da ne bodo presegli parlamentarnega praga (3,3 odstotka), a pozneje se je ta odstotek vztrajno višal, dokler ni presegel magične štirice (4,17 odstotka). Predsednik SLS-a Franc Bogovič, ki je dejal, da ne bo kandidiral na kongresu stranke, je na vprašanje, ali je pripravljen sodelovati z verjetnim mandatarjem Cerarjem, odgovoril, da je "najprej treba počakati do 23. ure, nato pa se bodo začeli resni pogovori". Odstotek je pozneje padel pod štiri (3,98 odstotka), po kratkotrajni evforiji je bilo znova mogoče začutiti razočaranje, predvsem pa zaskrbljenost.

V taboru SLS-a so bili predvsem presenečeni nad izidom Združene levice. "Očitno so ideje socializma v naši družbi še vedno žive, čeprav v praksi niso izvedljive. Obstajajo nostalgiki, ki hrepenijo po času, ki je za nami," je dejal Bogovič in dodal, da bo stranka težaven partner v kateri koli koaliciji. Bogovič, ki v ponedeljek odhaja v Strasbourg, je bil presenečen tudi nad izidom SMC-ja: "Težko je govoriti o kakšnih večjih presenečenjih, a da je Miro Cerar dobil več kot 30 odstotkov glasov, je vsekakor presenečenje."

Med najbolj razpoloženimi člani SLS-a je bil nedvomno Franc Pukšič, ki je s svojimi izbruhi evforije in izjavami zabaval vse prisotne. Na vprašanje, kaj bo počel, ko ne bo več poslanec, je dejal: "Sem elektroinštalater. Lahko vam pridem delat inštalacijo, znam tudi inštruirat in vas lahko naučim linearne funkcije." Pukšič je bil sicer presenečen, da je "volilno telo znova nasedlo praznim in nerealnim obljubam". Jakob Presečnik, ki je že napovedal upokojitev, je navedel razlog za slab izid: "Problem je očitno ta, da je mnogo naših privržencev ostalo doma."

Najhujši poraz desnice v samostojni Sloveniji. Ja, treba se bo zamisliti. Čestitke zmagovalcu.

Radovan Žerjav, nekdanji predsednik SLS-a, na Twitterju
Nagovor najverjetnejšega mandatarja
Daljši pogovor z Mirom Cerarjem
Odzivi strank po rezultatih vzporednih volitev