"Na podlagi pridobljenih odgovorov ugotavljamo, da bo usoda mladih tudi v prihodnje negotova in da je položaj zlasti študentov in iskalcev prvih zaposlitev več kot zaskrbljujoč," so ob predstavitvi rezultatov anketnega vprašalnika o aktualni študentski in mladinski problematiki, ki so ga pred predčasnimi državnozborskimi volitvami posredovali ključnim volilnim štabom strank, povedali v ŠOS-u. Foto: BoBo

Predsednik ŠOS-a Žiga Schmidt je opozoril še, da se je reforma študentskega dela ustavila, ko je šla v pravo smer, prav tako reforma visokega šolstva v okviru visokošolskega zakona, zamude so tudi pri sprejemu podzakonskih aktov zakona o štipendiranju. Zato ŠOS prihodnjo vlado poziva, naj septembra nadaljuje tam, kjer so končali.

Na današnji novinarski konferenci so predstavili tudi rezultate anketnega vprašalnika o aktualni študentski in mladinski problematiki, ki so ga pred predčasnimi državnozborskimi volitvami posredovali ključnim volilnim štabom strank. Tem so poslali vprašanja s področja šolstva, sociale, brezposelnosti, pripravništev, stanovanjske problematike in študentskega dela, pa tudi vprašanje, ali bi biti morali predstavniki mladih člani Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), kjer po njihovih besedah obravnavajo reforme, ključne za mlade.

Soglasje o volonterskih pripravništvih
Kot je pojasnil, so se vse stranke strinjale, da je treba urediti volonterska pripravništva in stanovanjsko politiko, pa tudi, da si mladi zaslužijo predstavnika v ESS-ju - z izjemo stranke ZaAB.

Nobenih odgovorov pa niso dobili v zvezi z urejanjem študentskega dela in na kakšen način ohraniti kakovostno in brezplačno javno visoko šolstvo. "Na podlagi pridobljenih odgovorov ugotavljamo, da bo usoda mladih tudi v prihodnje negotova in da je položaj zlasti študentov in iskalcev prvih zaposlitev več kot zaskrbljujoč," pravi Schmidt, ki pa je kljub temu pozval mlade, naj se udeležijo nedeljskih volitev v čim večjem številu.