Na shodu, ki se je začel ob 15.00 na Kongresnem trgu, se je zbralo okoli 2.000 protestnikov. Skandiranje se je začelo z:
Na shodu, ki se je začel ob 15.00 na Kongresnem trgu, se je zbralo okoli 2.000 protestnikov. Skandiranje se je začelo z: "Rektor, minister, počil nam bo pisker!" Foto: BoBo
Sporočilo protestnikov je bilo jasno. Foto: BoBo
Protest študentov proti predlogu novega zakona o visokem šolstvu (Zvis), 16. 4. 2014
Protestniki so opozarjali na komercializacijo visokega šolstva, ki jo po njihovem mnenju prinaša Zvis. Foto: BoBo
Protest študentov proti predlogu novega zakona o visokem šolstvu (Zvis), 16. 4. 2014
Po začetku na Kongresnem trgu je sledila tudi povorka po ljubljanskih ulicah do ministrstva za izobraževanje. Foto: BoBo
Protest študentov proti predlogu novega zakona o visokem šolstvu (Zvis), 16. 4. 2014
Pred ministrstvom je bilo sicer nekaj vroče krvi, vendar je protest nazadnje minil mirno. Foto: BoBo
Omemba plačljivega študija študente pognala na ulico
Študentje na ulice proti zakonu

Na shodu, ki se je začel ob 15.00 na Kongresnem trgu, se je zbralo okoli 2.000 protestnikov. Skandiranje se je začelo z: "Rektor, minister, počil nam bo pisker!" Nadaljevalo pa z: "Naj Zvis izvisi!"

"Predlog zakona jemlje anomalijo iz izrednega študija in jo uvaja v redni," je o šolninah za MMC dejal udeleženec protesta. "Kot kažejo primeri iz tujine, se šolnin, ko te so enkrat uvedene, ne da več znebiti," je opozarjal eden od sogovornikov.

"Borimo se proti vse večjemu apetitu kapitala, ki ga lahko ustavimo samo združeni in enotni," so s "sidra" v parku, ki je bil improviziran oder, napovedali tudi, da bo zakon o visokem šolstvu samo začetek upora, v katerem se bo poenotil boj proti vse večjemu apetitu kapitala.

Nekaj vroče krvi pred ministrstvom
Po dobri uri so se protestniki počasi odpravili še na pohod po mestu. S Kongresnega trga so po Wolfovi zavili na Prešernov trg in od tam po Masarykovi navzgor ter se mimo Kolodvora odpravili pred poslopje ministrstva za izobraževanje. Tam so obstali na ulici in nadaljevali skandiranje glavnega slogana tokratnega protestnega shoda: "Naj Zvis izvisi!" in po megafonu napovedovali, da to ni zadnji protest, ter ministru Jerneju Pikalu sporočali, da se bodo vrnili.

Nato pa se je skupina protestnikov z rdeče-črnimi zastavami in zakritimi obrazi, ki so bili dejavni že na vstajah lani in predlani, začela pomikati proti vhodu v ministrstvo, ki so ga takoj zavarovali policisti. "Policija povsod, pravice nikjer!" so skandirali, medtem ko so vse bolj pritiskali na vrata in devet policistov. Prišlo je do prerivanja. Drugi študenti se jim niso pridružili, mirno kri pa so ohranili tudi policisti, zato so se nazadnje umaknili.

Nekateri študenti so se nato okoli ministrstva podali z roko v roki, da bi ustvarili človeško verigo, protest pa se je po dveh urah in pol končal v bližnjem parku Tabor.
Očitki o komercializaciji javnih univerz
Študentsko društvo Iskra je pričakovalo, da bo proti osnutku novega zakona o visokem šolstvu protestiralo nekaj tisoč študentov. V Iskri so namreč v zadnjih dneh zelo intenzivno novačili dijake na protest s črnimi napovedmi, da bodo morali plačati deset tisoč evrov za šolnino za študij.

V Iskri so tudi prepričani, da predlog novega visokošolskega zakona uvaja šolnine v rednem študiju, povečuje obremenitve zaposlenih in poglablja komercializacijo javnih univerz.

Uvedba šolnin pa bo, kot menijo v Iskri, povzročila razmah plačljivega rednega študija na 1. in 2. stopnji v kar največji možni meri, tako bo pod novim zakonom "črpanje" denarja od študentov in njihovih družin bistveno olajšano.

S tem zakonom po trditvah Iskre stopamo en korak dlje po poti uničenja skupnega dobrega v imenu večanja zasebnega dobička. Šolnine predstavljajo mehanizem nadaljnjega izčrpavanja družin, ki bodo morale večji del svojih prihodkov po navedbah Iskre namenjati za izobraževanje otrok.

Podpora sindikatov in politike
Pri tem jih podpira tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki je tudi sopodpisnik memoranduma, s katerim so na problematičnost tega zakonskega predloga nedavno opozorili visokošolski sindikati in predstavniki študentov.

Protestu sta se pridružila tudi gibanje in stranka TRS, kjer menijo, da je kakovostno in brezplačno javno izobraževanje od vrtca do univerze, ki ga mora zagotoviti država, edina pot do blaginje ljudi.

Podporo protestnikom je izrazila tudi stranka Solidarnost, v kateri visoko šolstvo razumejo kot ključno razvojno področje družbe, zato ministru za izobraževanje Jerneju Pikalu predlagajo, naj zadrži postopek obravnave in pred začetkom parlamentarne razprave omogoči nadaljevanje celovite strokovne razprave o tem zakonu.

IDS: Ko so šolnine uvedene, se jih je težko znebiti
Izjavo podpore protestu in nasprotovanja predlogu zakona so sprejeli tudi v novoustanovljeni stranki Iniciativa za demokratični socializem (IDS). Ministrstvo je po njihovem mnenju ignoriralo kritike študentov, zaposlenih v visokem šolstvu in sindikatov. IDS opozarja na "številne problematične spremembe", ki jih uvaja predlog. Namesto da se ukinja "dvomljiva institucija" izrednega študija in se postopno odpravijo šolnine, se bo obseg plačljivega študija lahko širil do 28,8 odstotka vseh vpisnih mest. Ob tem v IDS-ju opozarjajo, da je bil delež vpisanih na izredni študij v šolskem letu 2012/13 9,8-odstoten in je že več kot deset let upadal.

IDS opozarja tudi na vse večji problem prekarizacije v visokem šolstvu. Nekatere raziskave namreč kažejo, da že polovica vseh zaposlenih v visokem šolstvu dela v negotovih delovnih razmerah, predlog zakona pa tega vprašanja ne rešuje.

Problem za IDS je tudi "omogočanje nadaljnje komercializacije visokega šolstva". Predlog namreč predvideva možnost ustanavljanja univerzitetnih odcepljenih podjetij, ki bi se nato od univerze ločila, dodajajo v sporočilu za javnost.

Poudarjajo še, da se je "šolnin in drugih oblik komercializacije visokega šolstva, ko so enkrat uvedene, zelo težko znebiti," zato v IDS-ju zahtevajo demokratično javno razpravo o smereh razvoja visokega šolstva.

Proti zakonu tudi podmladek NSI-ja
Novemu visokošolskemu zakonu pa ostro nasprotujejo tudi v Mladi Sloveniji - podmladku NSi-ja. Če bo tak zakon sprejet, pozivajo vse opozicijske stranke, naj pri ustavnem sodišču zahtevajo oceno ustavnosti zakona, so sporočili iz MSi-ja.

ŠOS: Lažejo
Študentska organizacija Slovenije pa se protesta ni udeležila, saj "obsojajo širjenje laži" o uvajanju šolnin za redni študij.

Tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je na novinarski konferenci v sredo še enkrat poudaril, da je zakon dober in da omejuje nastale anomalije v visokem šolstvu in nikakor ne uvaja šolnin. O tem bodo poskusili prepričati nasprotnike zakona.

Omemba plačljivega študija študente pognala na ulico
Študentje na ulice proti zakonu