Predstavniki največjih skupnosti se želijo v prihodnosti srečati z novim predsednikom vlade. Foto: BoBo
Predstavniki največjih skupnosti se želijo v prihodnosti srečati z novim predsednikom vlade. Foto: BoBo

Predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Andrej Glavan je predsedniku zmagovalne stranke SMC Miru Cerarju čestital za zmago na parlamentarnih volitvah in mu želi, da čim prej oblikuje strokovno in programsko močno vlado, "ki se bo pripravljena odločno soočiti z vsemi ekonomskimi in socialnimi izzivi naše države ter bo čim prej povrnila zaupanje državljanov v pravno državo".

"Obenem izražam veselje nad volilnim rezultatom vseh strank in poslancev, ki se zavzemajo za krščanske vrednote miru, solidarnosti in verske svobode. Tem in vsem drugim želim, da bi uspešno delovali v korist države, naroda in vseh državljanov," je v izjavi za javnost še zapisal Glavan.

Evangeličani ne nagovarjajo volivcev
V Evangeličanski cerkvi od nove vlade pričakujejo strpen in dober odnos v dobro vseh, je povedal evangeličanski škof Geza Filo, ki se želi z novim predsednikom vlade tudi srečati.

Filo je poudaril, da evangeličani vernikov pred volitvami ne nagovarjajo in ne pozivajo, koga naj volijo, tako tudi konkretnih izidov volitev ne komentirajo, saj so verske skupnosti in država po ustavi ločene, a od novega mandatarja pričakujejo sodelovanje, pravi škof.

Z Mirom Cerarjem, ki je najverjetnejši mandatar za sestavo vlade, se Filo, kot je dejal, ni nikoli srečal. Za pogovor z novo vlado bodo zaprosili, ko bo ta sestavljena, napoveduje. Po njegovih besedah je v interesu njihove verske skupnosti, da je sodelovanje z vlado čim boljše. Obenem Filo pričakuje, da je odnos vlade do verskih skupnosti, "na nivoju".

Izidi so takšni, kot so si ljudje želeli
V Srbski pravoslavni cerkvi izidov volitev po besedah ljubljanskega paroha Perana Boškovića ne komentirajo. "Izidi so takšni, kot so si ljudje želeli. Glas ljudstva - glas Božji," je dejal Bošković, ki pričakuje dobro sodelovanje z novo vlado, ki pa se bo morala po njegovem mnenju soočiti predvsem z "življenjskimi vprašanji".

Glede odnosa med državo in njihovo versko skupnostjo Bošković pravi, da je že narejenega veliko dobrega, a se vedno lahko naredi kaj bolje. Ob tem pojasnjuje, da je njihova verska skupnost z vsemi vladami vzpostavila potrebno ustrezno komunikacijo, kar bodo storili tudi v prihodnje, saj si želijo, da so stvari urejene. Z vsako vlado so in bodo težave reševali s sprotnim dogovorom.

Več odprtih vprašanj
V Islamski skupnosti v Republiki Sloveniji po besedah njenega tajnika Nevzeta Porića prav tako ne komentirajo volitev. "Slovenija gre naprej," je dejal Porić in čestital Miru Cerarju. V predvolilnem času se niso z nikomer nič dogovarjali, imajo pa v skupnosti več odprtih vprašanj, ki bi jih lahko rešili v prihodnjem mandatu.

"Za nas je zmagovalec tisti, s katerim se pogovarjamo," pravi Porić. Cerarja sicer poznajo, toda z njim še niso sodelovali.

V islamski skupnosti sicer poudarjajo, da obstaja več odprtih vprašanj, pri katerih so skušali uveljaviti svoje pravice pri različnih vladah, a končnih dogovorov ni. Tako se še niso dogovorili za prostor za molitev njihovih vernikov v ljubljanskem UKC-ju in še niso vzpostavili sodelovanja z obrambnim ministrstvom, v okviru katerega deluje vikariat.