Glede na podatke ZPS-ja se tudi Slovenija ni izognila valu podražitev, ki so spremljali uvedbo nove valute. Foto: EPA
Glede na podatke ZPS-ja se tudi Slovenija ni izognila valu podražitev, ki so spremljali uvedbo nove valute. Foto: EPA
Breda Kutin
Število dosedanjih prijav je po besedah predsednice zveze potrošnikov primerljivo s številom, ki ga je avstrijska potrošniška organizacija zabeležila v celem letu. Foto: RTV SLO
Črna lista prenovljena

Iz ZPS-ja so sporočili, da so prek evrotelefona (080 80 22), elektronske pošte in internetne strani v dobrem tednu po novem letu prejeli okoli 750 prijav podražitev, v drugem tednu novega leta pa so prejemali približno 30 obvestil dnevno. ZPS objavlja spisek tistih izdelkov in storitev, na podražitev katerih so jih v zadnjem času opozorili potrošniki, meja za uvrstitev na črno listo pa je bila spet postavljena pri šestih odstotkih - "debelemu dvakratniku" letne inflacije.


Med približno 50 novimi podražitvami so se na vrhu lestvice dvignjenih cen znašli 140-odstotna podražitev storitev garderobe v ljubljanski diskoteki Global, 60-odstotna podražitev izposoje drsalk na zunanjem drsališču v Tivoliju in 60-odstotno povišanje letne članarine v društvu Bodifit v Mariboru.

Na drugič dopolnjeni črni listi tudi tokrat prevladujejo gostinski obrati in lokali, tokratnje presenečenje pa so ponudniki termalnih storitev - Terme Lendava, Terme Olimia, Snovik in Atlantis - in banke, ki so se na seznamu znašle prvič.

Po besedah predsednice Zveze potrošnikov Slovenije Brede Kutin so je do največ podražitev prišlo pri gostinskih storitvah, predvsem pijači. Cene te so se po uvedbi evra pretežno dvignile za 10 do 20 odstotkov.

Zveza potrošnikov Slovenije je drugič dopolnila t. i. črno listo podražitev dober mesec dni po njeni objavi in dva tedna po objavi prve dopolnitve. Breda Kutin je zadovoljna, da so ljudje dejavno spremljali gibanja cen in redno obveščali zvezo potrošnikov.

Črna lista prenovljena