Le deset let je minilo od ustanovitve Evropske centralne banke in izjemno močne skupne evropske valute. Foto: EPA
Le deset let je minilo od ustanovitve Evropske centralne banke in izjemno močne skupne evropske valute. Foto: EPA

Verjamem, da bo tudi v prihodnje evro stabilna valuta, odraz stabilnega gospodarstva ter splošne blaginje in napredka Evrope.

Janez Janša
ECB praznuje 10 let

Odločitev je prišla po zavezi, ki so jo voditelji sprejeli v začetku maja istega leta in je pomenila zadnjo fazo vzpostavljanja skupne valute. Države so jo uvedle 1. januarja 1999, sprva le v elektronski obliki, tri leta pozneje pa se je evro znašel tudi v denarnicah.

V Frankfurtu, kjer je tudi sedež banke, je po svečanem kosilu, ki ga je gostil predsednik banke Jean Claude Trichet, sledila slovesnost, ki se je je udeležil tudi slovenski premier in predsednik Evropskega sveta Janez Janša, predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, predsednik evroskupine Jean Claude Juncker in nemška kanclerka Angela Merkel. Dan bodo sklenili s slavnostnim koncertom.

Janša: Zgodba o evru je zgodba o uspehu
Predsednik slovenske vlade Janez Janša je v svojem nagovoru med drugim poudaril, da je zgodba uvedbe evra zgodba o uspehu. »Prevzem skupne valute je poglobil integracijo Evropske unije in predstavlja enega najbolj otipljivih simbolov Evropske unije, ekonomsko pa državam članicam skupnega monetarnega območja prinaša veliko večjo stabilnost in odzivnost na globalno ekonomsko dogajanje,« je dejal.

Pred slovesnostjo pa je na sedežu banke potekalo zasedanje finančnih ministrov evroskupine, ki se ga je udeležil tudi finančni minister in predsednik Sveta EU-ja za gospodarske in finančne zadeve Andrej Bajuk.

Cene hrane in nafte še grozijo
Ministri so se zavzeli za nadaljevanje proračunske discipline v evrskem območju, poudarili pa so tudi pomen usklajenega odziva na visoke cene nafte. Kot je poudaril predsednik evrske skupine Jean-Claude Juncker, bodo tako cene nafte kot cene hrane še nekaj časa ostale visoke, zaradi česar je treba z ustreznimi fiskalnimi politikami zmanjšati cenovno breme za najšibkejše sloje.

Inflacija resna težava
Predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet pa je v pogovoru za francoski časnik Le Monde zavrnil kritike, da je banka preveč pozornosti namenila vzdrževanju stabilnosti cen. Opozoril je, da inflacija še naprej ogroža države evrskega območja in da je težava zelo resna.

Poudaril je še, da je banka v tem mandatu ustvarila tudi veliko novih delovnih mest.

Verjamem, da bo tudi v prihodnje evro stabilna valuta, odraz stabilnega gospodarstva ter splošne blaginje in napredka Evrope.

Janez Janša
ECB praznuje 10 let