Ursula von der Leyen in Charles Michel sta pred vrhom skupine G7 v Cornwallu zatrdila, da bo EU podprl vsa prizadevanja za to, da se izve resnica o začetku pandemije.

"Svet mora vedeti, kaj točno se je zgodilo, da se bomo naučili naukov. Podprli bomo vsa prizadevanja za to, da se zagotovi preglednost in izve resnica," je poudaril Michel v odgovoru na vprašanje, ali se bo EU pridružil pozivom k preiskavi izvora novega koronavirusa. Tudi predsednica komisije se je strinjala, da je treba vedeti, "od kod je prišla ta strašna globalna pandemija".

Ob tem je opomnila na pomen naukov po finančni krizi 2008, ko je EU krizo analiziral in razvil orodja, ki so mu pomagala, da je bil zdaj odziv na zdravstveno krizo hitrejši. Zagotoviti je treba, da se takšna kriza nikdar več ne ponovi, je dodala.

Ursula von der Leyen in Charles Michel na skupni novinarski konferenci pred vrhom G7. Foto: EPA
Ursula von der Leyen in Charles Michel na skupni novinarski konferenci pred vrhom G7. Foto: EPA

Polovico v EU-ju proizvedenih odmerkov cepiva so izvozili v 90 držav

Glede cepljenja je Ursula von der Leyen dejala, da je bilo do zdaj popolnoma cepljenih 100 milijonov Evropejcev. Ob tem je tudi zatrdila, da EU ni nikoli ustavil izvoza in da je zagotovil, da gre cepljenje doma z roko v roki s cepljenjem po vsem svetu. Od 700 milijonov odmerkov cepiva, proizvedenega v EU-ju od lanskega decembra, so približno 350 milijonov odmerkov izvozili v več kot 90 držav, je ponazorila.

Spomnila je, da je pred nekaj tedni tudi druge pozvala k odprtosti in izrazila zadovoljstvo, da načrtovano skupno sporočilo vrha G7 zdaj to izraža. Pri tem je nakazala, da v povezavi s tem pričakuje spodbudna sporočila od ZDA. Kot smo poročali, naj bi ZDA v prihodnjih dveh letih kupile 500 milijonov odmerkov cepiva, ki ga bodo podarile več kot 90 državam po svetu.

Prvotni cilj EU-ja je bil do konca poletja precepiti 70 odstotkov odraslih, aprila je predsednica komisije ocenila, da bo mogoče ta cilj uresničiti že julija.

"Čeprav smo prišli daleč, nismo še prišli dovolj daleč," je na novinarski konferenci v Københavnu opozoril regionalni direktor WHO-ja za Evropo Hans Kluge. Foto: EPA

WHO: Nismo prišli še dovolj daleč

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes opozorila, da je delež cepljenih v Evropi še daleč od zadovoljivega za zaustavitev novega koronavirusa. Pozvala je tudi k ohranitvi preventivnih ukrepov za preprečitev novih okužb. Po podatkih WHO-ja za Evropo so v regiji do zdaj potrdili 55 milijonov okužb, umrlo je 1,2 milijona covidnih bolnikov.

V evropski regiji WHO-ja, ki obsega 53 držav in ozemelj ter vključuje tudi nekaj držav srednje Azije, je doslej 30 odstotkov prebivalcev prejelo vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19, 17 odstotkov pa ima polno zaščito. Na omenjeno regijo odpade 32-odstotni delež vseh okužb ter 31 odstotkov vseh smrti, so navedli v sporočilu za javnost.

V zadnjih dveh mesecih so v regiji po podatkih WHO-ja sicer zaznali upad števila novih okužb, hospitalizacij in umrlih, a je Kluge danes pozval države, naj ne ponovijo napake lanskega poletja, ko so prehitro sprostile ukrepe za zajezitev okužb z virusom SARS-CoV-2, jeseni pa je posledično sledil nov val okužb. "Lansko poletje je počasi začelo naraščati število okužb pri mlajših, nato se je to preselilo med starejše, kar je jeseni in pozimi 2020 prispevalo k
uničujočemu novemu valu, zapiranju držav ter izgubam življenj," je še opozoril Kluge. Kluge je države pozval k takojšnjemu odzivu že ob prvih pojavih povečanja števila novih okužb, razširijo naj testiranja na okužbo, sledijo stikom z okuženim ter še naprej zagotavljajo cepljenje najranljivejših skupin.