Albanija je ena najrevnejših evropskih držav in je bila priča kaotičnemu prehodu iz komunizma v kapitalizem. Foto: EPA
Albanija je ena najrevnejših evropskih držav in je bila priča kaotičnemu prehodu iz komunizma v kapitalizem. Foto: EPA
Edi Rama
Rama opozarja, da Albanijo čaka še dolga in težavna pot. Foto: EPA

Zunanji ministri 28 držav so se na srečanju strinjali, da jugozahodni balkanski državi zaradi uspešnih reformnih prizadevanj podelijo status kandidatke pridružitvene članice EU-ja. "Čestitke za status kandidatke," je zapisal evropski komisar Stefan Füle na svojem Twitterju.

Evropska komisija je 4. junija svetu ministrov predala poročilo o izvedenih reformah v Albaniji in na podlagi tega predlagala, da se zaradi dobrih rezultatov državi podeli status pridružitvene članice. Odločitev ministrov mora potrditi še vrh EU-ja v petek, a presenečenj ni pričakovati.

Status kandidatke seveda ne pomeni avtomatskega članstva in pot do tja lahko traja več let, saj mora država ugoditi evropskim zahtevam glede izvajanja vladavine prava, zmanjšanja korupcije in organiziranega kriminala, imeti mora tudi učinkovitejše sodstvo.

Za članstvo v EU-ju je Albanija zaprosila leta 2009 in si podelitev statusa obetala že decembra lani, vendar se je morala takrat zadovoljiti le z obljubo, da se bo EU k tem vprašanju znova vrnil junija. Največ pomislekov so imele Velika Britanija, Francija in Nizozemska, a na koncu so članice le dosegle soglasje.

Poleg zahtevanih ukrepov članice od Albanije pričakujejo tudi učinkovito ukrepanje za zmanjševanje migracijskih pritiskov na EU in rešitev vprašanja neutemeljenih prošenj za azil v državah članicah.

Vrata, ki se ne odprejo zlahka
Albanski premier Edi Rama je v odzivu na odločitev v Bruslju dejal, da je Albanija ponovno pridobila izgubljeno dostojanstvo v očeh mednarodnih partnerjev.

"Delo ni bilo lahko, Evropa niso vrata, ki jih zlahka odpreš," je proces opisal Rama, ki je vodenje socialistične vlade prevzel septembra lani in pospešil približevanje EU-ju. Po njegovih besedah bi lahko po evropskih volitvah, na katerih so viden uspeh dosegle evroskeptične in protipriseljenske stranke, stvari šle tudi v drugačno smer.

"Evropskim voditeljem bi se rad zahvalil, da so stali za evropskim projektom," je še dejal albanski premier.

Od balkanskih držav na poti v EU najbolje kaže Črni gori, ki je že odprla nekaj poglavij, za njo pa je Srbija, ki je pogajanja začela na začetku leta, vendar ni odprla še nobenega poglavja.

Na repu kolone držav Zahodnega Balkana na poti v EU sta BiH, ki je v slepi ulici zaradi notranjepolitične paralize, in Kosovo, ki ga pet članic še vedno ne priznava kot samostojne države. BiH in Kosovo sta tako še daleč od statusa kandidatke.