Prepoved priljubljenega prigrizka bi ogrozila kar 200.000 delovnih mest. Foto: Pixabay
Prepoved priljubljenega prigrizka bi ogrozila kar 200.000 delovnih mest. Foto: Pixabay
Večina prodajalcev kebaba mesa ne pripravlja sama, temveč kupujejo globoko zamrznjeno pripravljeno meso. Pri pripravi tega mesa pa proizvajalci vanj vbrizgavajo fosfate, da je meso bolj kompaktno in se ne izsuši, tudi ko se na palici vrti in peče po več dni. Foto: Pixabay

Po poročanju številnih evropskih medijev bodo evropski poslanci na zasedanju parlamenta v Strasbourgu med 11. in 14. decembrom odločali tudi o sprejetju nove direktive, ki prepoveduje dodajanje fosfatov tudi zmrznjenemu mesu.

Fosfatni dodatki so snovi, ki naj bi bile škodljive človeškemu zdravju, raziskave pa kažejo tudi na povezavo med uživanjem fosfatov in povečanim tveganjem za srčne bolezni. Vendar zanesljivih dokazov o tem še ni.

Pravila EU-ja običajno prepovedujejo fosfate
Uporaba fosfatnih dodatkov pri pripravi mesa je v EU-ju večinoma prepovedana, vendar le tam, kjer se fosfatni dodatki uporabljajo za zaščito okusa in zadržujejo vodo. Toda obstajajo izjeme. Evropska zakonodaja trenutno še ne prepoveduje njihove uporabe v zamrznjenem mesu kebaba.

Večina prodajalcev kebaba mesa ne pripravlja sama, temveč kupujejo globoko zamrznjeno pripravljeno meso. Pri pripravi tega mesa pa proizvajalci vanj vbrizgavajo fosfate, da je meso kompaktnejše in se ne izsuši, tudi ko se na palici vrti in peče po več dni.

Kot je poročal britanski Guardian, so ponudniki kebaba precej ogorčeni glede možne prepovedi. Ogroženih je namreč več kot 200.000 delovnih mest po Evropi. Sama industrija pa na letni ravni obrača milijarde evrov, saj denimo v Veliki Britaniji dnevno prodajo približno 1,3 milijona kebabov, v Nemčiji pa kar tri milijone.

"Če bo šel evropski parlament po svoji začrtani poti, bi to pomenilo smrtno kazen za celotno industrijo kebaba v Evropski uniji," je po poročanju Guardiana povedal Kenan Koyuncu iz nemškega združenja proizvajalcev döner kebaba.

Evropski poslanci nasprotujejo fosfatom
Odbor za zdravje Evropskega parlamenta je sicer minuli teden že glasoval o predlogu Evropske komisije, ki bi dovoljevala uporabo fosforne kisline, fosfatov in polifosfatov v mesu za kebabe iz ovčetine, jagnjetine, teletine, govedine ali perutnine.

Vendar, če ga bo evropski parlament zavrnil, bo predlog poslan nazaj Evropski komisiji. Nekatere poslanske skupine nasprotujejo predlogu Komisije, saj trdijo, da ni tehnoloških dokazov za nujno uporabo fosfatov v zamrznjenemu mesu.