Amal Clooney je že tretja britanska vladna pravnica, ki je odstopila zaradi sporne zakonodaje. Foto: EPA
Amal Clooney je že tretja britanska vladna pravnica, ki je odstopila zaradi sporne zakonodaje. Foto: EPA

Svojo odstopno izjavo je svetovno znana pravnica, ki je med drugim zastopala ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, pa nekdanjo ukrajinsko premierko Julijo Timošenko in egipčansko-kanadskega novinarja Mohamda Fahmyja, že poslala britanskemu zunanjemu ministru Dominicu Raabu.

"Zaskrbljena sem nad vladno odločitvijo o sprejetju zakonodaje – zakonom o notranjem trgu –, ki bi, če bo sprejet, kršil mednarodno pravo. Skrbi me tudi stališče vlade, da čeprav mednarodno pravo določa, da je država obvezana izpolnjevati svoje dolžnosti v dobri veri, bo britanski parlament, ki lahko suvereno odloča o notranji zakonodaji in sprejme zakonodajo, kršil pogodbene obveznosti Združenega kraljestva."

Clooneyjeva je podala svoj odstop, potem ko je v sredo odstopil državni odvetnik za Škotsko Richard Keen, ki je predlogu zakona prav tako nasprotoval. Še pred tem pa je odstopil višji državni odvetnik Jonathan Jones.

Kršitev ključnih delov protokola o Severni Irski

Sporni predlog zakona ureja trgovanje znotraj Združenega kraljestva po brexitu. Med drugim predvideva, da ne bi uvedli novih kontrol nad blagom na poti iz Severne Irske v druge dele države. Poleg tega bi britanskim ministrom omogočil prilagoditev ali neupoštevanje pravil glede pretoka blaga, ki bodo začela veljati 1. januarja, če London in Bruselj ne bosta dosegla trgovinskega dogovora. Zakon bi v skladu s predlogom omogočil tudi neupoštevanje pravil o državni pomoči podjetjem.

"EU grozi, da bo vzpostavil carinske meje po naši državi, razdelil našo zemljo, spremenil gospodarsko geografijo Združenega kraljestva," je poudaril Johnson v spodnjem domu britanskega parlamenta.

Če bo zakon sprejet v trenutni obliki, bo kršil ključne dele protokola o Severni Irski. Gre za del sporazuma o brexitu, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku. Da bo kršila izstopni sporazum in s tem tudi mednarodno pravo, je priznala tudi britanska vlada. Evropska unija pa meni, da bi zakon pomenil zelo resno kršitev sporazuma, zaradi česar je London pozvala, naj do konca meseca umakne sporna določila iz predloga. Britanska vlada je poziv zavrnila.