Državljani EU-ja že več mesecev ne morejo na nenujna potovanja čez Atlantski ocean. Foto: Reuters
Državljani EU-ja že več mesecev ne morejo na nenujna potovanja čez Atlantski ocean. Foto: Reuters

Članice Evropske unije so že sredi junija sprejele sklep, da lahko ameriški državljani pripotujejo v Unijo. Ukrep je bil seveda sprejet predvsem zaradi oživljanja evropskega turizma in ker so tako ZDA kot Unija dobro napredovale s cepljenjem prebivalstva.

V Bruslju so zato, tudi na podlagi izjav ameriških funkcionarjev, pričakovali skorajšnji preklic prepovedi nenujnih potovanj Evropejcev v ZDA. Zato je bilo toliko večje razočaranje, ko je iz Bele hiše prišlo sporočilo, da prepoved za zdaj ostaja veljavna, ker se bojijo še hitrejšega širjenja virusne različice delta.

Za Bruselj težko razumljiv razlog, saj je Unija pri cepljenju že prehitela ZDA. Kot je sredi tedna sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, je bil dosežen cilj, da se do konca julija z enim odmerkom cepi najmanj 70 odstotkov odraslih Evropejcev. V Bruslju sicer pričakujejo pozitiven odgovor z druge strani Atlantika, saj se pogovori nadaljujejo.

Zadnji sestanek skupne delovne skupine je bil po besedah govorca Evropske komisije Adalberta Jahnza 9. julija, vendar pa ameriška stran za zdaj še ni sporočila, kdaj bi bilo prihodnje srečanje. Evropska stran se sicer pogovarja z Američani v dobri veri in za zdaj še ne želi zaostrovati razmer. Je pa razočaranje veliko, ker Bidnova administracija, s katero Unija dobro sodeluje, še ni odpravila odloka.

Če ne bo prišlo do spremembe ameriškega stališča, se lahko zgodi, da bo Unija, tako kot v primeru Kitajske, spet uvedla načelo reciporočnosti.

Prepoved za evropske turiste v ZDA