V pogovoru za nemški časopis je kanclerka dejala, da jo skrbi za Evropo. Foto: EPA
V pogovoru za nemški časopis je kanclerka dejala, da jo skrbi za Evropo. Foto: EPA

Že dalj časa se namreč pojavljajo ugibanja, da bi se lahko Merklova po izteku kanclerskega mandata preselila iz Berlina v Bruselj, ugibanja pa je le še okrepil njen intervju za Süddeutsche Zeitung.

V pogovoru za nemški časopis je kanclerka dejala, da jo skrbi za Evropo. "Pri tem je v meni še okrepljen občutek odgovornosti, da skupaj z drugimi skrbim za prihodnost Evrope," je dodala.

Njena izjava je le še okrepila ugibanja, da bi se lahko Merklova, ko se ji izteče kanclerski mandat, predvidoma leta 2021, preselila v Bruselj in morebiti prevzela vodenje Evropskega sveta.

A je kanclerka zdaj razblinila vsa ugibanja. "Ne bom na voljo za noben drug položaj, ne glede na to kje, tudi ne v Evropi," je dejala po srečanju z nizozemskim premierjem Markom Ruttejem v Berlinu.

Namigoval tudi Juncker

Kanclerka je lani jeseni presenetila z odločitvijo, da odstopa s položaja predsednice krščanskih demokratov (CDU) in da se bo po izteku mandata umaknila iz politike. Vendar številni strokovnjaki špekulirajo, da najvplivnejša političarka na svetu ne bo kar tako zapustila političnega parketa.

Ugibanja je med drugim podkrepila še izjava predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, ko je v intervjuju aprila dejal, da bi lahko Merklova prevzela kakšnega izmed evropskih položajev, saj je za to visoko kvalificirana.