Angela Merkel s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim. Foto: Reuters
Angela Merkel s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim. Foto: Reuters

Po srečanju s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim je glede migrantske krize na območju tudi pozvala Belorusijo, naj preneha "hibridne napade".

Bruselj in Varšava sta si že dalj časa navzkriž glede reform poljskega pravosodnega sistema. Kritiki konservativni vladi pod vodstvom stranke Zakon in pravičnost (PiS) očitajo, da spodkopava neodvisnost sodišč. Trenutno poljsko ustavno sodišče odloča o primarnosti evropskega prava nad nacionalnim.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evropska komisija je pretekli teden celo pozvala Sodišče EU-ja k denarni kazni za Poljsko zaradi spodkopavanja pravosodnega sistema, konkretno v povezavi z delovanjem disciplinske zbornice vrhovnega sodišča. Sodišče EU-ja je pred tem odredilo ustavitev delovanja te zbornice.

Merkel je glede tega spora pozvala k dialogu – morebiti tovrstni pogovori že potekajo, v nasprotnem primeru se bo zanje zavzela Nemčija, je napovedala. "Politika je vendar več kot samo hoditi na sodišče."

Zadnji obisk Angele Merkel kot kanclerke

Po besedah Morawieckega je bila ena glavnih tem njunega pogovora mednarodna varnost, zlasti zaradi zadnjega dogajanja v Afganistanu. Poljska si želi, da bi bil EU močan globalen igralec in partner vodilnim silam, kot so Kitajska, Rusija ali ZDA, je dejal. Dodal je, da bo to zahtevalo ekonomsko moč in učinkovito odvračanje agresorjev.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Voditelja sta govorila tudi o Belorusiji, od koder se v zadnjem času krepijo prihodi prebežnikov v vzhodnoevropske države, kot so Litva, Latvija in Poljska. Merkel je Minsk pozvala, naj preneha prebežnike pošiljati v EU.

"Poziv beloruski strani je namenjen spoznanju, da se nemočni ljudje iz drugih regij uporabljajo kot subjekti v hibridnih napadih," je dejala. Tovrstni napadi "na hrbtih posameznikov" se ji zdijo popolnoma nesprejemljivi.

Prebežnikom morajo po njenih besedah pomagati humanitarne organizacije, odprtost za to pa da bi morala pokazati tudi poljska stran. Poljska je v odziv na veliko število prebežnikov iz Belorusije na mejo poslala 2000 vojakov, začela gradnjo ograje in na območju ob meji uvedla izredne razmere.

Angela Merkel je omenila, da gre za njen zadnji obisk na Poljskem v vlogi kanclerke, saj se po volitvah konec meseca poslavlja s položaja.