Hrvaško politično vodstvo ne uživa zaupanja svojih državljanov. Foto: EPA
Hrvaško politično vodstvo ne uživa zaupanja svojih državljanov. Foto: EPA
Hrvaška
Gallupova anketa je pokazala, da bi na morebitnem referendumu Hrvati zavrnili vstop v EU. Foto: EPA

Podpora hrvaških državljanov članstvu Hrvaške v EU-ju je padla na najnižjo raven. Samo 25 odstotkov jih meni, da je članstvo Hrvaške v EU-ju nekaj dobrega. Na referendumu bi jih 43 odstotkov glasovalo proti članstvu v evropski povezavi, za članstvo pa 38 odstotkov, je pokazala anketa Gallupovega inštituta, izvedena na celotnem območju zahodnega Balkana. Izsledki raziskave "Balkan Monitor" bodo v sredo predstavljeni v Bruslju, poroča Jutarnji list.

MVPEI meni,da rezultati niso tako slabi
Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve in evropske integracije (MVPEI) Gallupove ankete ni želelo komentirati, češ da še niso videli izsledkov, so pa spomnili, da so rezultati ankete, ki jo je nedavno naročilo ministrstvo, pokazali, da bi večina udeležencev referenduma, med 62 in 65 odstotki, glasovala za vstop v EU.

Najvišja podpora vstopu v EU na Kosovu
Primer Hrvaške kaže paradoks: bliže je država članstvu v EU-ju, večje je nasprotovanje vstopu. Hrvaška je edina država na območju, ki že vodi pristopna pogajanja, a ravno njeni državljani temu najbolj nasprotujejo. Kosovo je edina država v regiji, ki nima nikakršnih formalnih pogovorov z Brusljem, tamkajšnji državljani pa najbolj podpirajo članstvo v EU-ju; kar 87 odstotkov jih meni, da je članstvo v Uniji nekaj dobrega.

Čeprav tudi v EU-ju menijo, da se bo Hrvaška pridružila konec leta 2012 ali najpozneje v začetku leta 2013, pa večina hrvaških državljanov meni, da vstopa ne bo pred letom 2014, še piše Jutarnji.

Največja prijateljica Hrvaške: Nemčija
Hrvaški državljani Slovenijo vidijo kot tisto članico Unije, ki je največja nasprotnica njihovemu članstvu v EU-ju. Sloveniji sledita Velika Britanija in Francija. Za največjo prijateljico Hrvaške med Hrvati veljajo Nemčija, Avstrija in Madžarska.

Gallupova anketa je med drugim vsebovala tudi vprašanja o političnih strankah. Kar 62 odstotkov Hrvatov ne vidi nobene politične stranke, ki bi predstavljala njihove poglede. Več kot dve tretjini vprašanih ni zadovoljnih z državnim vodstvom, vidijo pa izboljšanje na področju sodstva in v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu, čeprav je večina še vedno nezadovoljna z dosedanjimi rezultati.

Čeprav so Hrvati med najbolj nezadovoljnimi v regiji s trenutnim stanjem, pa so prvi med tistimi, ki ne bi zapustili svoje države, da bi v tujini poiskali boljše življenje.