Najhuje sta se sprla Sarkozy in Cameron. (slika je s septembrskega vrha o Libiji) Foto: EPA
Najhuje sta se sprla Sarkozy in Cameron. (slika je s septembrskega vrha o Libiji) Foto: EPA
Merklova in Cameron sta sicer Sarkozyja ob robu vrha presenetila z darilcema za novorojenko Giulio, ki jo je Sarkozyjeva soproga Carla Bruni rodila v sredo zvečer. Merklova mu je podarila medvedka, Cameron pa roza odejico. Foto: Reuters

Sarkozy meni, da bi morali biti sklepni pogovori v sredo omejeni na 17 držav, ki dejansko uporabljajo evro, medtem ko je Cameron dejal, da bi morali biti na razpravi vsi evropski voditelji, saj kriza evra vpliva tudi nanje.

Napetosti med srečanjem 27 evropskih voditeljev so narasle do te točke, da je Sarkozy Camerona nazadnje ostro okaral in mu dejal, naj utihne. "Siti smo, da nas kritizirate in nam govorite, kaj moramo storiti," je zgubil živce francoski predsednik nad domnevno vzvišenostjo Londona. "Pravite, da sovražite evro, zdaj pa se hočete vmešavati na naših srečanjih."

Sarkozyja je razjezil Cameronov poziv državam evrskega območja, da naj "prevzamejo svojo odgovornost".

Po burni debati so nazadnje le sklenili kompromis, po katerem bo Velika Britanija vključena v preliminarno, enourno srečanje polne postave EU-ja, nato pa bo zadnje dogovore sklenila 17-erica z evrskega območja.
Pomik naprej
Če izvzamemo prepir, se je Evropa v nedeljo pozno zvečer le pomaknila počasi proti kompleksnemu, obsežnemu novemu sistemu, s katerim naj bi preprečila, da bi kriza zadolževanja uničila evro in pognala svet v recesijo. Ključnejša dilema, tokrat med Francijo in Nemčijo, kako povečati 440 milijard evrov vreden sklad jamstev za zagotovitev stabilnosti evra, se je razrešila po nemških notah.
A voditelji 17-erice so pozvali k podrobnejši študiji obeh mogočih modelov za dvig evropske finančne stabilnosti na najmanj en bilijon evrov. Med mogočimi predlogi je vabilo drugim državam ali zasebnim vlagateljem, vključno s Kitajsko, da vlagajo v novi sklad, da bi tako zavarovali dolgove večjih držav EU-ja, kakršni sta Italija in Španija.

Okvirni dogovor naj bi razkril nemški parlament še danes ali pa v torek. Nato se bodo evropski voditelji vrnili v sredo v Bruselj, da bi skušali sveženj izpopolniti.

"Strinjali smo se o ciljih in zarisali strategijo za celovit boj proti krizi v območju evra na petih frontah, podrobnosti pa bodo do srede dorekli strokovnjaki," je pojasnil predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy po koncu vrha območja skupne evropske valute.