Švedska bo s prvim julijem prevzela predsedovanje 27-terici. Foto: EPA
Švedska bo s prvim julijem prevzela predsedovanje 27-terici. Foto: EPA
Drugim ministrom EU-ja bo Rehn predstavil predlog o rešitvi slovensko-hrvaškega vprašanja. Foto: EPA
David Miliband
Na dnevnem redu bosta razprava o širitvi in Zahodnem Balkanu. Foto: EPA

"Poudariti želim, da med državami ostaja meja potrpljenja, ko gre za zaviranje pristopnih pogajanj," je dejal ob robu neformalnega zasedanja zunanjih ministrov Evropske unije na češkem gradu Hluboka nad Vltavo. Švedski diplomat pa ni želel komentirati ugibanj o tem, da Švedska, ki bo za Češko prevzela predsedovanje 27-terici, pripravlja poseben predlog za ločitev dvostranskih vprašanj od širitvenega procesa. Dejal je le, da bo o tem govoril s komisarjem za širitev Ollijem Rehnom.

Frattini: Ne pozabimo na evropsko solidarnost
Vse manj potrpljenja zaradi slovensko-hrvaškega spora imata tudi britanski in italijanski zunanji minister, David Miliband in Franco Frattini, ki bo tudi napravil uvod v razpravo o Zahodnem Balkanu. "Vsa Evropa ne more biti v blokadi v trenutku, ko pomembne države z Zahodnega Balkana pričakujejo pozitivne rezultate," je dejal vodja italijanske diplomacije, ki je na vprašanje, ali pričakuje pritisk na Slovenijo, da bo sprostila hrvaške pristopne pogovore, dejal: "Ne govorim o pritisku, ampak o duhu evropske solidarnosti."

Britanski minister je prav tako izrazil zaskrbljenost zaradi dejstva, da nerešena dvostranska vprašanja stojijo na poti evropskih interesom. Znova se je zavzel za širitev Unije, "od širitve je imela koristi tudi Slovenija," je dodal.

Žbogar: Pritiskov za zdaj ni
Slovenski minister Samuel Žbogar pa je dejal, da pritiskov svojih kolegov ne čuti. "Ni pritiskov, veliko je poizvedovanja, zanimanja za to, kaj se dogaja in kje smo. Obstaja interes za nadaljevanje hrvaških pogajanj, ni pa še nekih pritiskov in upam, da bo pri tem ostalo," je dejal.

Rehn bo ministrom predstavil predlog
Drugi dan neformalnega zasedanja ministrov bo v sklopu pogovorov o širitvi in Zahodnem Balkanu govor tudi o zastoju Hrvaške na njeni poti v EU. Rehn bo ministrom predstavil svojo pobudo glede reševanja vprašanja meje med državama in s tem odprl prvo razpravo o tem vprašanju na ravni ministrov EU-ja.

Žbogar: Premika se
Žbogar je ob prihodu na zasedanje dejal, da je v pogovorih Slovenije, Hrvaške in Evropske komisije prišlo do določenega napredka. "Mislim, da se premika," je dejal in spet zavrnil navedbe avstrijskega ministra Michaela Spindeleggerja, da predlog Ollija Rehna predvideva ločitev vprašanja dostopa Slovenije do odprtega morja od vprašanja meje. Na vprašanje, kako hitro bi lahko bil dosežen dogovor, pa je odgovoril: "Ko se bosta obe strani strinjali."

Zahodni Balkan počasi napreduje
Glede držav iz te regije je Hrvaška prehodila najdaljšo pot, a jo pri zaprtju nekaterih poglavij zavira Slovenija. Srbiji so zaradi nezadovoljivega sodelovanja s haaškim sodiščem zamrznili sporazum o stabilizaciji in približevanju, o črnogorski prošnji za članstvo v Svetu EU-ja pa se zaradi nasprotovanja nekaterih držav sploh ni razpravljalo. Makedonija še vedno čaka na datum začetka pogovorov, medtem ko Bosna in Hercegovina in Albanija nista še niti vložili prošnje za članstvo v povezavi.

A. P.