O meji med Slovenijo in Hrvaško bo morda odločal tudi Martti Ahtisaari. Foto: EPA
O meji med Slovenijo in Hrvaško bo morda odločal tudi Martti Ahtisaari. Foto: EPA
Samuel Žbogar
Zunanji minister Samuel Žbogar je na vprašanje, ali Slovenija podpira to pobudo, že sinoči odgovoril, da je še prezgodaj, da bi to rekli. Foto: MMC RTV SLO
EK predlaga rešitev za mejo

Predlog o takem reševanju spora je državama posredovala Evropska komisija, kot rečeno, pa naj bi v svetu sodelovala Nobelov nagrajenec Martti Ahtisaari in francoski pravnik Robert Badinter, tretja članica pa naj bi bila pravna izvedenka, katere ime v javnosti ni znano.

Novico je delno potrdila tudi tiskovna predstavnica Ollija Rehna, Krisztina Nagy, ki je dejala: "Evropski komisar Olli Rehn je z Marttijem Ahtisaarijem govoril o tem, ali bi bil na voljo za vodenje višje ekspertne skupine, ki naj bi pomagala pri reševanju vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško."

"Kar je zdaj pomembno, je to, da ne postavimo 'voza pred konja'," je poudarila Nagyjeva. "Prvi korak za zagon morebitne evropske pomoči je, da se obe državi strinjata o pogojih za tako pomoč, s katero bi rešili vprašanje meje in omogočili napredek v pristopnih pogajanjih," je pojasnila.

Ahtisaari še brez komentarja
Da je bilo o taki možnosti govora, je potrdil tudi sam Ahtisaari, a kljub temu ni želel razkriti, ali bi pounudbo za sodelovanje tudi sprejel. Ahtisaari je zdaj vodja mednarodnega svetovalnega odbora v organizaciji Pobuda za obvladovanje kriz (CMI).

O preostalih morebitnih članih te skupine je prezgodaj govoriti. "Prezgodaj je razpravljati o imenih. Če se pogoji za tako pomoč uresničijo, potem bo prišel čas za razpravo o članih skupine," je še dejala Rehnova tiskovna predstavnica.

Mediatorski svet naj bi vprašanje meje rešil še pred vstopom Hrvaške v Evropsko unijo.

Žbogar: Za zdaj gre samo za pobudo
Zunanji minister Samuel Žbogar je na vprašanje, ali Slovenija podpira to pobudo, že sinoči dejal, "da je še prezgodaj, da bi to rekli", in da gre za zdaj samo za pobudo. "Včeraj smo imeli prvi sestanek, prvo predstavitev, to je za zdaj samo pobuda, veliko podrobnosti je še nejasnih," je dejal Žbogar in pojasnil, da še ni jasno, kakšno bo sosledje dogodkov ter kakšna bo sestava in mandat sveta.

Žbogar ni želel komentirati niti same sestave morebitnega sveta modrecev - dejal je le, da je že, ko je Slovenija razmišljala o morebitnem posredovanju nekoga tretjega, imela v mislih ugledno osebo z avtoriteto v mednarodnih odnosih, vendar je za konkretna imena prezgodaj.

Zdaj je čas za tiho diplomacijo
V sredo se je evropski komisar Olli Rehn mudil v Sloveniji, nenapovedano pa tudi v Zagrebu, kjer je predstavil pobude Evropske komisije za rešitev vprašanja slovensko-hrvaške meje. Njegova tiskovna predstavnica Krisztina Nagy je včeraj dejala: "Pri občutljivih političnih vprašanjih so trenutki tihe diplomacije in so trenutki javne diplomacije. Pri tem vprašanju smo zdaj v fazi tihe diplomacije."

T. K.

EK predlaga rešitev za mejo