Bolgarija je ob prevzemu vodenja izdala tudi priložnostni kovanec. Foto: EPA
Bolgarija je ob prevzemu vodenja izdala tudi priložnostni kovanec. Foto: EPA

Sofija si bo med svojim predsedovanjem prizadevala za soglasje o za evropske državljane pomembnih temah. Obenem so sporočili, da si želijo vzpostavitve močne, digitalne in združene Evrope. Med prednostne naloge je Bolgarija uvrstila prihodnost Evrope in mladih - gospodarsko rast in socialno kohezijo, evropsko perspektivo in povezljivost Zahodnega Balkana, varnost in stabilnost v močni in združeni Evropi ter digitalno ekonomijo in spretnosti prihodnosti.

Začetek predsedovanja bodo počastili s tradicionalnim gala novoletnim koncertom v Sofiji, na katerem bodo izvajali dela skladateljev iz vseh držav članic Evropske unije. Uradna slovesnost ob prevzemu predsedovanja pa bo 11. januarja v Sofiji. V okviru predsedovanja bodo pripravili okoli 300 dogodkov, predvidoma spomladi tudi vrh EU-ja in držav Zahodnega Balkana.

Brexit, begunske kvote, finančni okvir
Bolgarijo kot predsedujočo v prihodnjih mesecih sicer čaka zahtevna naloga poskusa pomiritve nesoglasij med 28 članicami in dosega kompromisov pri tako vročih temah, ko so begunske kvote in brexit. V okviru pogajanj o brexitu naj bi sedemindvajseterica in Velika Britanija do oktobra dorekli sporazum o njenem izstopu iz povezave, ki bo vključeval prednostna ločitvena vprašanja in določbe o prehodnem obdobju. Začela se bodo tudi pogajanja o novem trgovinskem sporazumu z Londonom.

Spomladi se bodo začela tradicionalno zahtevna pogajanja o večletnem finančnem okviru Unije. Povezava si je do junija zadala cilj, da doseže preboj tako pri reformi azilne politike, kjer se zatika na osi vzhod - zahod zaradi spornih begunskih kvot, kot pri prenovi območja evra, kjer so nesoglasja na osi jug - sever.

1. julija bo polletno predsedovanje prevzela Avstrija.