Srečanje je potekalo v Budimpešti. Foto: MMC RTV SLO
Srečanje je potekalo v Budimpešti. Foto: MMC RTV SLO

Na Madžarskem so se predstavniki osmih vzhodnoevropskih držav sešli s komisarjem Güntherjem Oettingerjem, med drugim tudi na temo načrta za proračun EU-ja, poroča Reuters. Z odhodom Velike Britanije, ki je v proračun prispevala več, kot je prejemala, bo namreč nastala proračunska luknja.

Po srečanju sta predstavnik Madžarske in komisar dejala, da so se strinjali o podpori povečanju vplačevanja od članic Unije, da bi nadomestili manko proračunskih sredstev po brexitu.

Oettinger je prejšnji mesec dejal, da bi se moral za naslednji proračun prispevek držav povečati z enega odstotka bruto nacionalnih prihodkov na nekaj več kot 1,1 odstotka, da bi se nadomestila sredstva, ki jih Velika Britanija ne bo več prispevala.

"Izjemno sem hvaležen osmim članicam, da so pripravljene prispevati nekaj več," je Oettinger dejal na tiskovni konferenci s pomočnikom madžarskega premierja Viktorja Orbana. Te države naj bi bile Madžarska, Poljska, Češka, Slovaška, Hrvaška, Bolgarija, Romunija in tudi Slovenija.

Bolgarija zanikala nekaj ur po obvestilu
Nekaj ur pozneje pa je Bolgarija, ki predseduje Uniji, že zanikala, da se je strinjala z večjim prispevkom. Finančno ministrstvo v Sofiji je sporočilo, da "Bolgarija ni izrazila stališča za povečanje državnega prispevka" v skupni proračun. Bolgarska vlada je sporočila, da o takšnem stališču ni bilo uradne razprave. Bolgarija bo gostila konferenci na temo proračuna v marcu in juniju, so sporočili na ministrstvu.

Zaradi odhoda Velike Britanije iz EU-ja marca naslednje leto, bo letni proračun EU-ja manjši za okoli 12 milijard evrov. Trenutno proračun znaša okoli 140 milijard na leto.

Druge države, ki prispevajo v proračun več, kot iz njega prejmejo, ne želijo nadoknaditi izgube, vzhodne članice Unije pa ne želijo utrpeti krčenja EU-sredstev. Te države so večinoma neto prejemnice EU-sredstev, ob tem pa so zaskrbljene, da bi dobile manj denarja zaradi zmanjšanja sredstev po brexitu.