"Vesel sem, da se je urjenje pilotov z F-16 v več državah le začelo. Nekaj časa bo trajalo, toda prej ko bo, bolje bo," je dejal na zasedanju obrambnih ministrov v Bruslju. Kot primer je navedel Poljsko, ko so ga povprašali, v katerih državah konkretno se je že začelo urjenje, navaja Deutsche Welle.

F-16. Foto: Reuters
F-16. Foto: Reuters

Nizozemska predlaga čimprejšnje urjenje ukrajinskih pilotov

Ob prihodu na zasedanje obrambnih ministrov EU-ja v Bruslju se je nizozemska obrambna ministrica Kajsa Ollongren zavzela za to, da bi urjenje začeli čim prej. "Zelo sem vesela, da smo od Washingtona dobili zeleno luč za urjenje ukrajinskih pilotov na bojnih letalih F-16. To pomeni, da lahko dokončamo načrte za začetek urjenja, ki jih pripravljamo skupaj z Dansko," je povedala. Pri tem za zdaj poleg ZDA sodelujeta še Belgija in Združeno kraljestvo, je dejala Ollongren. Prepričana pa je, da se bodo pridružile še druge zaveznice.

Obenem je nizozemska ministrica poudarila, da se trenutno posvečajo pripravam na urjenje pilotov, in ne toliko sami dobavi letal.

Pogovori o dobavi letal v prihodnjih tednih

Namestnik danskega obrambnega ministra Troels Lund Poulsen je povedal, da bodo v prihodnjih tednih potekali pogovori o oblikovanju koalicije za dobavo bojnih letal Ukrajini. Danska želi po njegovih besedah v teh pogovorih igrati vodilno vlogo.

Obrambna ministra Estonije in Nemčije, Hanno Pevkur in Boris Pistorius, katerih državi nimata letal F-16, sta medtem ob prihodu v Bruselj pojasnila, da so možnosti za sodelovanje njunih držav v tej koaliciji omejene. Je pa Pistorius zagotovil, da bodo proučili, kakšne možnosti obstajajo.

Nadaljnja vojaška podpora Kijevu je sicer ena od osrednjih tem današnjega zasedanja obrambnih ministrov EU-ja, na katerem razpravljajo tudi o skupnem naročanju topniškega streliva za Ukrajino.

Stoltenberg: Ukrajini pomagamo izvajati pravico do obrambe

Kot je v Bruslju znova ponovil Stoltenberg, ima Ukrajina pravico do obrambe. "Ukrajini pomagamo izvajati to pravico. To ne pomeni, da so Nato in zaveznice akterke vojne."

V ponedeljek so ruski diplomati izpostavili vprašanje, kaj pomeni dobava letal F-16 Ukrajini od Natovih članic.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu zagotovil, da letal ne bodo uporabili za prečkanje ruskega ozemlja.

"To je pomemben korak, ki nam bo omogočil, da potem dobavimo bojna letala," je dejal Stoltenberg.

Prvi mož Nata Stoltenberg. Foto: Reuters
Prvi mož Nata Stoltenberg. Foto: Reuters

Borrell: Članice dobavila 220.000 izstrelkov

Članice EU so v okviru načrta za dobavo streliva Ukrajini, o katerem so se dogovorile marca, dobavile 220.000 topniških izstrelkov in 1300 raket, je po današnjem zasedanju obrambnih ministrov EU-ja povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell. Izrazil je upanje, da bodo dosegli cilj, da v enem letu dobavijo milijon izstrelkov. Izrazil je prepričanje, da bo porabljena celotna milijarda evrov iz evropskega mirovnega instrumenta (EPF), ki je namenjena sofinanciranju teh dobav.

Drugi steber, ki mu bo prav tako namenjena milijarda evrov iz EPF-ja, medtem obsega skupno naročanje topniških izstrelkov kalibra 155 milimetrov. Projektu skupnega naročanja v okviru Evropske obrambne agencije se je doslej pridružilo 24 članic EU-ja, nedavno tudi Slovenija in Norveška. Visoki zunanjepolitični predstavnik Unije je danes sporočil, da je osem držav izrazilo namero, da bodo skupaj naročile strelivo v okviru agencije.

Članice so doslej v okviru evropskega mirovnega instrumenta za sofinanciranje dobav orožja Ukrajini odobrile 5,6 milijarde evrov, trenutno pa se pogajajo še o dodatnih 500 milijonih evrov. Borrell upa, da bodo dogovor o dodatnih sredstvih, čemur nasprotuje Madžarska, dosegli še ta teden.

Velika večina ministrov je po njegovih besedah obenem podprla zvišanje zgornje meje tega instrumenta, v katerega države prispevajo neposredno in je namenjen tudi pomoči drugim državam po svetu, za 3,5 milijarde evrov. Trenutno zgornja meja sredstev za obdobje 2021-2027 znaša nekaj manj kot osem milijard evrov.

"Ta dodatna sredstva ne bodo namenjena samo Ukrajini, ampak tudi soočanju z izzivi drugod po svetu," je poudaril Borrell.

Povedal je še, da so EU in njene članice doslej za pomoč Ukrajini in njenim državljanom na humanitarnem, finančnem, gospodarskem in vojaškem področju namenile 65 milijard evrov, od tega okoli 10 milijard vojaške pomoči.

Evropska komisija je Ukrajini izplačala dodatnih 1,5 milijarde evrov pomoči

Gre za četrto izplačilo v okviru instrumenta makrofinančne pomoči za Ukrajino, ki v skupni vrednosti znaša okoli 18 milijard evrov. Z njim želi EU Ukrajini pomagati pri pokrivanju njenih takojšnjih potreb s stabilno, predvidljivo in obsežno finančno podporo.

"Ukrajina se pogumno bojuje proti ruski agresiji, Evropa pa ji še naprej stoji ob strani. Od začetka letošnjega leta smo Ukrajini izplačali že 7,5 milijarde evrov makrofinančne pomoči. Ta sredstva pomembno prispevajo k pokrivanju takojšnjih finančnih potreb Ukrajine," je pojasnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Od začetka vojne se je skupna evropska podpora Ukrajini in njenim prebivalcem povzpela na približno 70 milijard evrov. Foto: Reuters
Od začetka vojne se je skupna evropska podpora Ukrajini in njenim prebivalcem povzpela na približno 70 milijard evrov. Foto: Reuters

Nova finančna pomoč Evropske komisije v vrednosti 1,5 milijarde evrov bo namenjena predvsem za nadaljnje izplačevanje plač in pokojnin ter ohranjanje osnovnih javnih storitev, kot so bolnišnice, šole in stanovanja za preseljene ljudi.

Prav tako bo Ukrajini omogočila, da zagotavlja makroekonomsko stabilnost in obnovi uničeno kritično infrastrukturo, kot so energetska infrastruktura, vodni sistemi, prometna omrežja, ceste in mostovi, je sporočila Evropska komisija.

Od začetka vojne se je skupna podpora Ukrajini in njenim prebivalcem povzpela na približno 70 milijard evrov. To vključuje finančno, humanitarno in nujno podporo Ukrajini ter vojaško podporo EU-ja, držav članic in evropskih finančnih institucij, pa tudi sredstva, ki so na voljo za pomoč članicam EU-ja pri zadovoljevanju potreb ukrajinskih beguncev.

Obrambni ministri o nadaljnji pomoči Ukrajini