Nagrado leta je prejela Grkinja Sampicha Souleiman, ki je bila nominirana za delo za premagovanje stereotipov in zagovorništvo pravic Romov s posebnim poudarkom na romskih ženskah. Foto: Sandi Horvat
Nagrado leta je prejela Grkinja Sampicha Souleiman, ki je bila nominirana za delo za premagovanje stereotipov in zagovorništvo pravic Romov s posebnim poudarkom na romskih ženskah. Foto: Sandi Horvat
Roma Youth Empowerment
Predstavniki direktorata za pravice Evropske komisije. Foto: Sandi Horvat
false
Podelitev nagrad. Foto: Sandi Horvat

Prva dva dneva sta bila namenjena predvsem skupinskim delavnicam, ki so mladim ponudile odlično priložnost, da so o tekočih zadevah spregovorili neposredno z visokimi uradniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta in drugih javnih institucij, ki se tako ali drugače pri svojem delu srečujejo z romsko tematiko. Mlade je prvi dan nagovorila tudi romska poslanka v Evropskem parlamentu, Soraya Post.

"Mislim, da je čas, da mladim Romom po Evropi namenimo več pozornosti. Pomembno je tudi, da se celotno prebivalstvo zave več kot sto let dolgega preganjanja Romov po Evropi. In tukaj je izobrazba ključnega pomena, tudi kar zadeva boljše vključevanje Romov v družbo. Pa ne samo izobrazba za romske otroke, ampak za vse otroke," je za TV Slovenija povedala Soraya Post.

Po uvodnih nagovorih so sledile intenzivne delavnice. Vsaka je imela svojo tematiko, udeleženci pa so se porazdelili v skupine, odvisno o kateri temi so želeli razpravljati. Največ zanimanja je bilo za delavnico o izobraževanju, zaposlovanju in romski identiteti. Med udeleženci pa niso bili le Romi in pripadniki potujočih skupin oziroma Travelerjev, dogodka so se udeležili tudi pripadniki Sintov, ki so na tovrstnih dogodkih prej redkost kot stalnica.

Slovenske barve sta na mednarodnem dogodku zastopali dve romski organizaciji, Zveza Romov Slovenije in Romski akademski klub.

V sklopu visokega dogodka je potekal tudi galavečer, na katerem so v petih kategorijah podelili nagrade Roma spirit award. Prireditev je organiziralo domače Združenje za izobraževanje, kulturo in komunikacijo. V petih kategorijah se je pomerilo 65 nominacij. Nagrado za najboljšo izvedbo projektov in politične participacije je prejela slovaška občina Spišsky Hrhov. V kategoriji za delo podjetja in organizacije je slavila organizacija za pomoč Romom v izobraževanju iz Velike Britanije, v sklopu katerega je bil nominiran njihov projekt Vsak otrok šteje.

Najboljša romska nevladna organizacija romunska Impreuna
Priznanje so podelili tudi za najboljšo nevladno romsko organizacijo, slavila je romunska agencija Impreuna. V kategoriji medijev je bil nominiran tudi slovenski radio Romic, ki ga je za las premagala češka romska televizija Romea. Nagrado za romsko osebnost leta je prejela Grkinja Sampicha Souleiman, ki je bila nominirana za delo za premagovanje stereotipov in zagovorništvo pravic Romov s posebnim poudarkom na romskih ženskah. Nagrade pa bodo v Bratislavi znova podelili čez dobri dve leti.

Utrinke z dogodka in galavečera si lahko ogledate že v torek, 18. oktobra, v oddaji So vakeres na 1. programu Televizije Slovenija.