Foto: EPA
Foto: EPA

Potem ko so poslanci spodnjega doma britanskega parlamenta v sredo z veliko večino glasov potrdili ključni del windsorskega okvira, sta ga včeraj uradno potrdila še britanski zunanji minister James Cleverly in podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Po besedah britanskega ministra je windsorski okvir zaščitil enotni trg Evropske unije in britanski notranji trg, predvsem pa je zaščitil velikonočni sporazum, ki je pred 25 leti po več desetletjih nasilja prinesel mir na Severno Irsko.

Kot je znano, je severnoirski protokol, s katerim so po brexitu preprečili vzpostavitev mejnega nadzora med Severno Irsko in Irsko, povzročil številne težave v trgovinskem prometu med Severno Irsko in drugimi deli Združenega kraljestva, s tem pa tudi politične napetosti.

Spremembo delov tega protokola sta pred mesecem dni v Windsorju dosegla predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Rishi Sunak. Tako imenovani windsorski okvir podrobno določa nadzor nad blagom, ki prihaja in odhaja iz Severne Irske, poleg tega daje severnoirskemu parlamentu pravico veta na uveljavljanje pravil Evropske unije.

Doseženi dogovor je tako sprostil odnose med Unijo in Združenim kraljestvom, hkrati pomeni tudi veliko politično zmago za britanskega premierja Sunaka, kljub temu pa, vsaj za zdaj, ne bo odpravil politične krize na Severnem Irskem. Ta je zaradi sporov glede severnoirskega protokola že več kot leto dni brez delujoče izvršne oblasti in tako bo, kot kaže, tudi ostalo.

Glavna stranka probritanskih severnoirskih unionistov namreč še naprej zavrača windsorski okvir in se noče vrniti k delitvi oblasti v Belfastu.