Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Bruslju za zdaj pravijo le, da bodo odgovor hitro preučili. Če ne bo zadovoljiv, bodo pozvali k plačilu kazni.

Evropska komisija je 22. decembra Poljski poslala pismo s pozivom k pojasnilom, kako je ukrepala za zagotovitev spoštovanja začasne odredbe Sodišča EU-ja v povezavi z delovanjem disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, ki ogroža neodvisnost sodnikov.

Sodišče EU-ja je oktobra naložilo Poljski plačilo dnevne kazni v vrednosti milijon evrov, ker ni spoštovala začasne odredbe, sprejete 14. julija lani, in prenehala uporabljati določil v okviru nacionalne zakonodaje v povezavi s pristojnostmi disciplinske zbornice vrhovnega sodišča.

Decembrsko pismo komisije naj bi bilo zadnji korak pred pozivom k prvemu plačilu kazni. Ti pozivi naj bi se nato redno nadaljevali, dokler ne bi Poljska zagotovila spoštovanja odredbe oziroma do končne sodbe.

Ni znano, kdaj bo sledil prvi poziv k plačilu kazni in kdaj bo komisija v primeru, če Varšava ne plača, ta znesek odtegnila od evropskih sredstev za Poljsko v okviru proračuna EU-ja. Članice so doslej finančne kazni vselej poravnale, sicer pa obstajajo po evropski zakonodaji postopki za odtegnitev sredstev, namenjenih zanje v okviru evropskega proračuna.

Začasna odredba kot skrajni ukrep

Postopek zaradi kršenja evropske zakonodaje v primeru poljskih pravosodnih reform, sprejetih decembra 2019, ki se nanašajo tudi na delovanje disciplinske zbornice, je komisija sprožila aprila 2020. Marca lani je zadevo predala sodišču in ga zaprosila za začasno odredbo.

Začasna odredba je ukrep, ki se uporabi, če je kršitev evropske zakonodaje tako resna, da lahko čakanje na končno sodbo povzroči preveliko škodo.

Sodišče je julija lani Poljski z začasno odredbo med drugim naložilo, naj odpravi določbe, po katerih lahko disciplinska zbornica vrhovnega sodišča odloča o odpravi imunitete ter o vprašanjih v povezavi z zaposlitvijo, socialno varnostjo in upokojevanjem vrhovnih sodnikov.

Pismo v povezavi s primerom milijonske kazni je komisija Varšavi poslala isti dan, ko je sprožila tudi postopek proti Poljski zaradi odločitev tamkajšnjega ustavnega sodišča o neskladnosti pogodb EU-ja s poljsko ustavo, kar je postavilo pod vprašaj temeljno načelo primarnosti prava unije.