Reševanje prebežnika v Sredozemskem morju. Foto: Reuters
Reševanje prebežnika v Sredozemskem morju. Foto: Reuters

Kot je ob predstavitvi načrta pojasnila evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, so leta 2019 zaznali manj kot 3000 nezakonitih prihodov ljudi iz Afrike na Kanarske otoke prek Atlantskega oceana. Leto pozneje se je število povečalo na 24.000, podobne številke so bile tudi leta 2021.

"Vendar pa so zdaj razmere večinoma pod nadzorom. Letos se je število prihodov čez Atlantski ocean v primerjavi z lanskim letom zmanjšalo za 50 odstotkov," je dejala. Pri tem se je zahvalila španskim in maroškim oblastem za sodelovanje.

Čeprav število prebežnikov, ki prihajajo po tej poti, ostaja stabilno, pa je treba narediti še več, je poudarila komisarka. Zato je predstavila akcijski načrt, ki vsebuje 18 ukrepov, razdeljenih v dva stebra.

Prvi je namenjen okrepitvi sodelovanja s partnerskimi državami vzdolž celotne poti, med drugim na področju boja proti tihotapljenju prebežnikov in trgovine z ljudmi, s čimer bi preprečili t. i. nezakonite migracije. Med ukrepi je še okrepitev zmogljivosti za nadzor meja v Maroku, Mavretaniji, Senegalu in Gambiji, pri čemer bi okrepili tudi vlogo agencije EU-ja za meje Frontex.

Prvi steber poleg tega vključuje ukrepe na področju izgona in ponovnega vključevanja prebežnikov v družbo v njihovih državah izvora, pa tudi zagotavljanje zakonitih poti za migracije.

Drugi steber pa je namenjen izboljšanju iskanja in reševanja na morju ter postopkov vračanja. Med drugim bo Frontex v sodelovanju z državami članicami pripravil oceno razmer v zahodnem Sredozemlju in Atlantiku. Komisija pa želi zagotoviti tudi večjo odzivnost v okviru prostovoljnega mehanizma, namenjenega premeščanju prebežnikov iz bolj v manj obremenjene članice.

Akcijski načrt bodo na četrtkovem zasedanju v Luxembourgu obravnavali notranji ministri držav članic. Ministri bodo skušali doseči tudi dogovor o predlogih uredbe o azilnih postopkih in uredbe o upravljanju azila in migracij, ki sta del pakta o migracijah in azilu. Johansson je danes izrazila upanje, da bodo dosegli dogovor o pogajalskem izhodišču Sveta EU-ja, da bi se lahko pogajanja z Evropskim parlamentom začela še ta mesec.