Bulčeva je imela za pripravo na zaslišanje le nekaj dni časa. Foto: EPA
Bulčeva je imela za pripravo na zaslišanje le nekaj dni časa. Foto: EPA
Violeta Bulc
Med zaslišanjem so nekajkrat zatajile slušalke. Foto: MMC RTVSLO
Bulčeva pustila dober vtis na zaslišanju

Bulčeva, ki ji je prihodnji predsednik Evropske komisije namenil vodenje resorja za promet, je po prvih odzivih na zaslišanju pustila dober vtis. V svojih odgovorih poslancem je večkrat celo presegla čas, ki ga predvideva pravilnik. Odgovarjala je precej konkretno, za potrditev svojih stališč pa pogosto navajala konkretne, življenjske primere in morda manj teoretične podatke in številke.

Slovenska evropska poslanka Tanja Fajon je v pogovoru za Odmeve dejala, da je Bulčeva pustila dober vtis. Po njenih besedah je pokazala, da je zelo strastna glede svoje vizije, politike in odgovornosti do prometa. Fajonova meni, da je s svojimi odgovori uspela prepričati poslance, ubrala pa je tudi drugačen in boljši pristop že pred zaslišanjem, ko se je sešla s slovenskimi evropskimi poslanci.

Druga slovenska evropska poslanka Romana Tomc je za Odmeve povedala, da je bila razlika med zaslišanjem Alenke Bratušek in tokratnim zaslišanjem očitna, kar sama pripisuje razliki v usposobljenosti ene in druge slovenske kandidatke. Bulčeva je pokazala veliko energije in se je dobro pripravila glede na to, koliko časa je imela na voljo. Uživala je tudi naklonjenost spraševalcev, ki so bili korektni, brez ideoloških vprašanj, je še dejala Tomčeva.

Tudi slovenski evropski poslanec Ivo Vajgl je bil zadovoljen: "Ni mogoče spregledati, da se je zaslišanje začelo v hladni atmosferi in da je nekaj prvih poslancev, ki so postavili vprašanje, skorajda brez potrebe poudarjalo, kako uspešno je bilo prejšnje zaslišanje kandidata Šefčoviča, s čimer so pravzaprav stopnjevali odgovornost Bulčeve, da bi ostala na ravni svojega predhodnika. Ocenjujem, da je zelo uspešno uveljavila svoj pogled na možnosti transporta kot generatorja evropskega gospodarskega vzpona, regulatorja socialnih razsežnosti gospodarske rasti in možnosti zaposlovanja ter aktivne politike v ohranjanju okolja. Po prvi uri zaslišanja, uvodnih besedah in prvem krogu vprašanj, brez dvoma prevladuje prepričanje, da bo Violeta Bulc zadovoljila in izpolnila pričakovanja."

Preberite, kaj je Violeta Bulc povedala na zaslišanju:
Violeta Bulc v prometu vidi možnosti za rast in razvoj

Očitki na račun Junckerja
"Še posebej če upoštevamo kratek čas, ki ga je imela na voljo za priprave, Bulčeva v prvih nekaj vprašanjih ne razočara. Daje vtis entuziastične in odločne osebe,"
je po prvih nekaj odgovorih v blogu ocenila novinarka bruseljskega tednika European Voice Cynthia Kroet.

Koordinator EPP-ja v odboru za promet Wim van de Camp, čigar beseda bo na torkovem ocenjevanju kandidatke še zelo pomembna, je tvitnil, da gre za "inteligentno žensko, ki že ima močna stališča".

Več poslancev, vključno s predsednikom odbora Michaelom Cramerjem (Zeleni), je sicer jezno spomnilo, da so Junckerju pisali, da želijo za resornega komisarja obdržati Maroša Šefčoviča, ki je imel pred njimi odlično zaslišanje, pa jim Juncker ni niti odgovoril.

Roberts Zile (ECR) je odbor za promet označil kot nekakšno "gasilsko brigado", ker morajo v zadnjem trenutku reševati Junckerjevo zagato s komisarji. A obenem so se poslanci strinjali, da za zaplet ni krivda Bulčeve in da ji danes ne glede na vse želijo veliko uspeha.

"Človek sodelovanja in pogovora"
Bulčeva je na vprašanja glede ogromnih izzivov, ki jo čakajo kot komisarko, večkrat poudarila, da je človek sodelovanja, pogovora, da verjame, da "lahko dobri ljudje dobro rešujejo zadeve".

Koordinatorja S&D v odboru Ismaila Ertugo je med drugim zanimalo, kako namerava dobiti denar za svoje načrte in kaj meni o spornih načrtih za uvedbo cestnin za osebna vozila na nemških avtocestah.

Da morata plačevati onesnaževalec in uporabnik, sta po mnenju Bulčeve dobri načeli, vsaka država ima tudi pravico, da sama poišče načine financiranja. A vendarle se moramo držati temeljnih evropskih vrednot in zavrniti diskriminatorne predloge, je bila jasna glede Nemčije.

Koordinatorico Zelenih Karimo Delli so zanimali načrti Bulčeve na področju varovanja okolja, pri čemer je kandidatka med drugim zatrdila: "Ljubim naravo, živim z naravo in jo spoštujem." Večkrat je izpostavila svojo zavezo okolju in obenem izpostavila pomen tehnološko naprednih rešitev.

Bulčeva pustila dober vtis na zaslišanju